2 min. čitanja

U Bruxellesu održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva

U Bruxellesu održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva
Foto: Morski HR

BRUXELLES – U ponedjeljak je u Bruxellesu održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva na kojem je sudjelovala ministrica Marija Vučković, koja je pritom istaknula potrebu zadržavanja individualnog pristupa državama i poštivanja nacionalnih specifičnosti u kontekstu nove Strategije EU za šume. Ponovila je Europskoj komisiji zahtjev za produljenje privremenog okvira za državne potpore do kraja 2022. godine, uz proporcionalno povećanje gornjeg plafona iznosa pomoći u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ribarstvu i akvakulturi.

Europsku komisiju predstavljali su povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides koja je ministre izvijestila o drugoj konferenciji „Od polja do stola“ dok je u ostalim točkama Komisiju zastupao povjerenik za ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

Vijeće je jednoglasno usvojilo Zaključke vezane uz novu Strategiju EU-a za šume do 2030. godine, a tom prilikom je ministrica Slovenskom predsjedništvu dala punu podršku i pozdravila dosadašnje napore da se uvaže hrvatski stavovi izneseni na prethodnim sastancima, prije svega nužnost individualnog pristupa gospodarenju šumama u državama članicama.

Vijeće je ponovno analiziralo i stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Iako je Komisija stanje u većini sektora okarakterizirala kao stabilno, uz određene probleme u sektoru stočarstva, ministri su u svojim izlaganjima upozorili na velike probleme uzrokovane povećanjem cijene energenata i repromaterijala koji za rezultat imaju visoke troškove proizvodnje. Posebna pozornost posvećena je problemima u sektoru svinjogojstva. Zbog gorućih problema u tom sektoru Hrvatska se pridružila inicijativi Litve koja je uz potporu 12 država članica tražila aktivaciju izvanrednih mjera pomoći. Ministrica Vučković je osim toga,  ponovila i zahtjev za produljenje Privremenog okvira za državne potpore do kraja 2022. godine uz proporcionalno povećanje gornjeg plafona iznosa pomoći u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ribarstvu i akvakulturi.

Komisija je u petak, 12. studenog objavila Komunikaciju o Kriznom planu za osiguranje opskrbe hranom i sigurnost hrane koju je predstavila na današnjem sastanku. „Ovu Komunikaciju smatramo važnim korakom u zajedničkom nastojanju da u budućnosti budemo brži i konkretniji u odgovorima na krizu poput ove izazvane COVID pandemijom“, izjavila je ministica Vučković.

Na marginama sastanka potpisana je svečana deklaracija 11 zemalja istočne i jugoistočne Europe povodom 5. godišnjice potpisivanja prve BIOEAST deklaracije. Ovu platformu Hrvatska smatra vrlo važnom i korisnom u smislu jačanja kapaciteta novih država članica za iskorištavanje potencijala kojega ima biogospodarstvo, što je prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede koje je pokrenulo proces izrade nacionalne strategije.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.