>
  4 min. čitanja

NOVA STARA TUNERA U Bakru postavljena vjerna replika straže u sjećanje na tradicionalni tunolov

NOVA STARA TUNERA U Bakru postavljena vjerna replika straže u sjećanje na tradicionalni tunolov

BAKAR -  Dovede li vas ovih dana put u Bakar, mogao bi vas iznenaditi neobičan prizor na Žalu ribara uz Hotel Jadran. Iznad mora se ponovo uzdiže takozvana straža, osmatračnica kakva je nekoć služila tunolovu. Ovo je točka na i spomen obilježjima povijesnom načinu tunolova kakav je nekad bio svakodnevnica Bakarskog zaljeva.

Podsjetimo, 2021. godine u obližnjem Parku Banj postavljene su edukativne ploče posvećene tunolovu pod zajedničkim nazivom Mreže sjećanja. Tamo možete saznati zanimljivosti o tunolovu u zaljevu i posebice u Bakru, ali i uživati u nostalgičnim fotografijama vremena koje je nestalo pred brodovima tunolovcima. Gradska uprava se pobrinula da sjećanje na tunolov ostane živo postavivši repliku 17 metara visoke  straže na njeno izvorno mjesto.

Osim izraza straža, često se koristi i izraz tunera. Ipak treba reći da je straža bila samo dio tunere, većeg dijela obale koji je sadržavao sve što je za takvu vrstu ribolova bilo potrebno. A kako se ribarilo? Stražar je pratio morsku površinu dok ne bi zapazio srebrni odsjaj jata tuna. Tada bi odjeknuo poznati uzvik: “Tira! Tira!”, što znači “Vuci!“ Drugi ribari bi se sjatili i počeli povlačiti goleme mreže što su spremno dočekivale ribu pod površinom. Kad kažemo “drugi ribari”, mislimo na svo pučanstvo, i stari i najmlađi. Svi su morali prionuti ako su namjeravali izvući mreže potegače koje su, natopljene vodom, težile čitavu tonu!

U Bakarskom zaljevu se nalazilo deset tunera, što je bila najveća i najunosnija skupina na Jadranu. Nekoliko ih je bilo u samoj blizini grada Bakra. Koliko je tunolov bila važna gospodarska djelatnost, govori i činjenica da Frankopani i Zrinski svoje dvije tunere nisu dali u najam, kao što je bio običaj. Jedna od tih tunera nalazila se upravo ispred crkve sv. Margarete, na mjestu koje sada krasi replika straže.

Nakon pontonske šetnice površinom zaljeva i uređenja parka Banj u znaku tunolova, sada možemo  uživati i u vjernoj replici straže. Prošetajte i vi sve zanimljivijom bakarskom rivom.

Najvažnija  jadranska skupina stajaćih tunolovki nalazila se baš u Bakarskom zaljevu

Bakar je kroz povijest oduvijek bio poznat kao pomorsko, trgovačko i ribolovno središte Hrvatskog primorja. Jedna od važnijih grana privrede zasigurno je bio i tunolov. Najvažnija i kroz niz stoljeća najunosnija jadranska skupina stajaćih tunolovki nalazila se baš u Bakarskom zaljevu, gdje ih je ukupno bilo 10 od čega 4 na Bakarskoj strani odnosno u samom Bakru i to: tunolovka „Pod steni“, tunolovka pred crkvom Sv. Margarete, tunolovka kod Mandraća te tunolovka na Grohotini. Tijekom godina ove su tunolovke uklonjene, a uspomene na njih kao i način ribolova ostao je samo na starim fotografijama. Ovih dana postavljena je tunera na povijesnom mjestu kod crkve Sv. Margarete, na Žalu Ribara, točnije ispred prostorija SPD Luben i DVD-a Bakar. Grad Bakar je uz odobrenje Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Rijeci, Ministarstva kulture i medija, vlastitim sredstvima izgradio/rekonstruirao tuneru-stražu za tunolov na jednom od povijesnih mjesta. Izvođač radova bio je BSK COMMERCE d.o.o., a ukupna vrijednost projekta je 23.117,78 €.

Priča o interpretaciji i očuvanju povijesti ribarstva u Bakru započela je uređenjem parka Banj u centru naselja Bakar, uz pomoć bespovratnih sredstava Europske unije. Edukativna staza s naglaskom na tunolov, nalazi se na području između dviju nekadašnjih tunolovki „Pod steni“ i kod crkve Sv. Margarete, te je postala dijelom turističke ponude čitavog Grada Bakra. Šetnjom prema Žalu Ribara posjetitelj dolazi do tunere, a u blizini tunere uskoro će se postaviti oznaka s koje će posjetitelji putem mobilnih uređaja pristupiti 3D animaciji koja će biti poveznica između tunere i Interpretacijskog centra O RIBI u Turskoj kući gdje će se nastaviti priča o tradiciji tunolova.

Projekt IC-a O RIBI, oprema se u sklopu projekta financiranog sredstvima Europske unije dobivenih putem natječaja LAGUR-a „TUNERA“ za dodjelu potpore u okviru Mjere B.1.1. Mali muzeji ribarstvene i/ili brodograditeljske baštine iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. - 2020. u iznosu od 100.165,90 €.

Park Banj, rekonstrukcija tunere i budući Interpretacijski centar O ribi, ponudit će posjetiteljima kompletnu priču o bogatoj bakarskoj tradiciji ribolova-tunolova, a sve s ciljem da se otrgne zaboravu način života koji pripada jednom dalekom vremenu te da se uspomena na njega sačuva za buduće naraštaje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.