3 min. čitanja

U akciji čišćenja podmorja kod Jadranova izvađeno najmanje otpada do sad, točno 89,7 kg!

U akciji čišćenja podmorja kod Jadranova izvađeno najmanje otpada do sad, točno 89,7 kg!
Foto: Dalibor Pernat

JADRANOVO - Završena je treća i posljednja faza ekološke akcije čišćenja podmorja koje se održala ovu subotu, 02.09.2023. u Jadranovu.

Ekološke akcije provodi Društvo sportske rekreacije Jadranovo u sklopu projekta „More bez otpada“, a sufinanciran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te u partnerstvu s Gradom Crikvenicom i ŠRD „Tunera“.

Najteži otpad bila jedna guma!

U akciji je ukupno izvađeno 89,7 kg otpada, što je najmanje prikupljenog otpada do sada.

Najteži otpad je bila guma čija je ukupna težina iznosila 36 kg. Po težini otpada potom slijedi plastika - 21 kg, s najviše građevinskog materijala, vrećica i rekvizita za plažu. Izvađen je i plastični krov čija je težina iznosila 12 kg. Pronađeni su predmeti od metala težine 13 kg te staklo i kreamika iste težine kao i metal. U nešto manjim količinama pronađene su razne tkanine i obrađeno drvo.

Foto: Rudolf Jožinec

U prve dvije faze čišćenja koje su se održale početkom ožujka i krajem travnja 2023. godine čistilo se isto područje te je izvađeno 264,35 kg otpada.

U akciji je sudjelovalo najviše sudionika do sada, sveukupno njih 35, od čega 9 ronioca, 13 ribara i 13 volontera. Osim ronilaca iz Društva sportske rekreacije Jadranovo, svakoj fazi čišćenja u velikom broju su se odazvali ronioci iz tima ScubaGene. Ronioci su očistili 8000 m2 podmorja oko plaže Grabrova te je otpad potom barkama odvezen na obalu gdje su volonteri mjerili, sortirali i odlagali otpad na ekološki prihvatljiv način u suradnji s Eko Murvicom.

Po završetku akcije na plaži je organizirano druženje i objed uz gratis proizvode tvrtke Mlinar koja je podržala akciju tijekom sve tri faze čišćenja.

Nakon završenih akcija u izradi je promotivno – edukativni videomaterijal uz koji će se prezentirati rezultati akcije prikupljenja otpada. Pritom će se prikazati koliko je i kojeg otpada prikupljeno po etapama u razmaku od šest mjeseci. Pružit će se uvid postoji li razlika u količini i vrsti prikupljenog otpada tijekom i/ili izvan sezone.

Cilj projekta je ukloniti i propisno zbrinuti otpad s morskog dna u Jadranovu te podignuti svijest građana i gostiju grada Crikvenice o problemu zagađenja mora, potrebi za zaštitom okoliša i podmorja te odgovornom odlaganju otpada.

Foto: Ivana Pernat

Društvo sportske rekreacije Jadranovo će kao i do sada prikupljene podatke dostaviti Institutu za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. U svrhu praćenja, koordinacije i popularizacije provedbe mjera protiv morskog otpada iz Instituta su razvili platformu za unos i objedinjeno prikupljanje podataka o provedenim ekološkim akcijama čišćenja podmorja od morskog otpada. Više o samoj platformi: Akcije čišćenja morskog otpada | IOR (izor.hr)

Sve detalje akcije možete pratiti i putem službene Facebook stranice: Ronilačko društvo Jadranovo.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.