1 min. čitanja

U akciji čišćenja podmorja i obale u Kaštel Gomilici prikupljeno 450 kg otpada

U akciji čišćenja podmorja i obale u Kaštel Gomilici prikupljeno 450 kg otpada
Foto: Udruga Sunce

KAŠTEL GOMILICA – Prošlu subotu održana je još jedna akcija čišćenja podmorja i obale u Kaštel Gomilici. Akciju je provela ekološka Udruga Sunce, a prikupljeno je 450 kilograma otpada.

Otpad iz mora postao je jedna od vodećih prijetnji morskom okolišu, osobito u zemljama koje nemaju odgovarajući sustav upravljanja otpadom na kopnu. Jer oko 80% otpada iz mora stiglo je s kopna, a tek manji dio nastaje na samom moru.

Foto: Udruga Sunce

Na ronilačkoj akciji čišćenja sudjelovali su ronioci i volonteri iz RK Giričić, RK Srdelice, PIK Mornar, DVD Kaštel Gomilica, JVP Split, HGGS – Stanica Split. Logističku pomoć oko organizacije akcije pružio je Ronilački centar Draulik iz Milne.

Kopno su čistili zaposlenici Udruge Sunce s volonterima koji su izvršili monitoring prikupljenog otpada po Protokolu za provedbu akcija čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području Republike Hrvatske koji je Udruga Sunce izradila za MINGOR.

Taj dokument koristi svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora. Praćenje vrsta i lokacija otpada iz mora ukazuje na izvor otpada koji dospijeva u more što je važno za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja otpadom i morskim okolišem.

U akciji čišćenja prikupljeno je 450 kilograma otpada koji su propisno zbrinuli Grad Kaštela i Komunalno društvo Zeleno i modro d.o.o.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.