2 min. čitanja

Tvrtka iz Splita reagirala na FINA-ine podatke: Nije istina da nam je mjesečna plaća 778 tisuća kuna

Tvrtka iz Splita reagirala na FINA-ine podatke: Nije istina da nam je mjesečna plaća 778 tisuća kuna
Foto: LNG Hrvatska

Nakon što je Fina objavila podatak da najveću mjesečnu neto plaću u Hrvatskoj u iznosu nešto većem od 100 tisuća eura isplaćuje splitska tvrtka Golar Viking Management koja upravlja LNG terminalom na Krku, reagirali su iz navedene firme. Tvrde da ti podaci nisu točni te da je njihova mjesečna plaća oko 24 tisuće kuna.

Ističu da podaci koje je objavila Fina, a koje su prenijeli mediji, o tome da tvrtka Golar Viking Management, sa sjedištem u Splitu, nudi prosječnu mjesečnu neto plaću od 778.670 kuna te da je u njoj zaposleno tek dvoje ljudi – nisu točni.

Kažu da tvrtka isplaćuje plaće za prosječno 65 zaposlenika mjesečno od kojih su dva zaposlena u uredu tvrtke, a prosječno šezdeset troje su pomorci u međunarodnoj plovidbi na LNG Terminalu. Navode i da se članovi posade ukrcani na predmetnom terminalu smatraju članovima posade za koje sukladno Pomorskom zakoniku, Zakonu o terminalu za ukapljeni plin i Zakonu o doprinosima poslodavac podnosi prijavu i odjavu na obvezno mirovinsko i obvezno zdravstveno osiguranje člana posade broda u međunarodnoj plovidbi na LNG terminalu, dok je obveznik plaćanja svih davanja sam pomorac-član posade u međunarodnoj plovidbi na LNG terminalu.

Što se tiče iznos prosječne mjesečne neto plaće one su u navedenoj tvrtki u prošloj godini iznosile 24 tisuće kuna, a ne 778 tisuća kuna kako su prenijeli mediji.

Javili su se i iz Fine te pojasnili kako su došli do krivog izračuna.

– Fina raspolaže i objavljuje podatak o visini prosječne mjesečne neto obračunate plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske, koji su poduzetnici dostavili u Registar godišnjih financijskih izvještaja. Isti se izračunava tako da se iznos iskazan na poziciji neto plaće i nadnice (u računu dobiti i gubitka) podijeli s prosječnim brojem zaposlenih prema satima rada i brojem mjeseci poslovanja. Iznos koji je kapitaliziran u vrijednosti imovine nije uključen u ovaj izračun – pojasnili su iz Fine.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Tvrtka koja upravlja LNG terminalom na Krku isplaćuje najveću prosječnu plaću u Hrvatskoj
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.