2 min. čitanja

TUŽNA VIJEST ZA RONILAČKI SVIJET Otišao je Bubanj - Vinko Šimunić

TUŽNA VIJEST ZA RONILAČKI SVIJET Otišao je Bubanj - Vinko Šimunić
Foto: Petar Kružić

Eto, danas nas je iznenadila vijest da je preminuo Vinko Šimunić „Bubanj“. Nema smisla da pišemo o njegovom životu, jer ima puno toga. Puno toga je napisano a kako Google zna sve, nema smisla da sve ponavljamo...

Ali čak ni moćni Google ne zna da je Bubanj zapravo jako utjecao na ronjenje u Zadru i oko njega. Stvorio je mnoge ronioce i pa i instruktore, stare garde. Koji će u zadnjim godinama napraviti puno u smislu razvoja i popularizacije ronjenja.

Meni osobno ostat će u sjećanju po stilu ronjenja kojeg je nemoguće kopirati. Bez odjela, bez jacketa i idemo. Ti se smrzavaš a on prolazi u plavom šorcu ( kratke sportske hlače ) i kanotjeri ( potkošulji ). Imao je sposobnost podnošenja hladnoće, koju mi nikad nismo ni pokušali kopirati.

Foto: Vinko Šimunić / Privatni arhiv

Kad ronite zajedno, ti kao instruktor trebao bi mu svašta reći, ali šutiš jer je to Bubanj. Jer to je tako oduvijek (quod licet Iovi, non licet bovi), što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu. Bio je definicija „old school“, malo je takvih još ostalo.

Imao je u sebi nešto da želi pomoći, o tome mogu mnogi. A meni je uvijek bilo zanimljivo slušati njegove priče o ronjenju u neka prošla vremena.

Foto: Vinko Šimunić / Privatni arhiv

Meni je njegov projekt kapelice pod morem najdraži. Snimali smo ga za HRT, bio je Ožujak mjesec, predivan dan, sunce obasjava Kornate a more led ledeni. Meni zima u suhom a on dolje paradira u svom stilu. Ta kapelica Svetog Nikole zaštitnika pomoraca i ronilaca ( i inih drugih ), ostaje nama da zaronimo i sjetimo se Bubnja.

Izrazima sućuti obitelji, prijateljima i cijeloj ronilačkoj zajednici, pridružuje se i redakcija Morskog HR...

Vedran Dorušić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.