1 min. čitanja

Tužbom pokušavaju osporiti planove za bušenje plina u Sjevernom moru

Tužbom pokušavaju osporiti planove za bušenje plina u Sjevernom moru
Foto: Pixabay/Ilustracija

Grupe boraca za zaštitu okoliša u Njemačkoj i Nizozemskoj na sudu pokušavaju osporiti planove za bušenje novog polja plina u Sjevernom moru, što bi moglo dodatno zakomplicirati europsku potragu za alternativama ruskom gorivu.

Organizacija Environmental Action Germany (DUH) priopćila je da je podnijela tužbu Sudu pravde u Haagu zajedno s nizozemskom organizacijom Mobilizacija za okoliš (MOB) i građanskom inicijativom iz obalne regije Istočne Frizije, a sve zbog toga što je privatna nizozemska tvrtka ONE-Dyas dobila zeleno svjetlo od nizozemskih vlasti za razvoj svog plinskog polja N05-A u Sjevernom moru, između njemačkih i nizozemskih voda, s planiranom proizvodnjom plina na okolnim poljima, piše Reuters.

Iz kompanije navode da će platforma u potpunosti raditi na energiju vjetra te da bi do kraja 2024. godine trebala početi isporuka prirodnog plina nizozemskim i njemačkim kućanstvima, s očekivanim potencijalom od oko 13 milijardi kubičnih metara plina.

No ekološke organizacije tvrde da će nove platforme u Sjevernom moru stvoriti novu infrastrukturu koja će povećati dugoročnu ovisnost o fosilnoj energiji, što nije kompatibilno s klimatskim ciljevima. Upozoravaju i da se nalazište prirodnog plina gdje se planira bušenje, nalazi u blizini Waddenovog mora, UNESCO-ve svjetske baštine i najvećeg neprekinutog sustava međuplimnih pješčanih i blatnih ravnica na svijetu.

Osim ekoloških organizacija, tužbu protiv nizozemske kompanije podnijele su i lokalne vlasti njemačkih otoka Juist i Borkum, koji se također protive planiranom istraživanju plina, koje bi se trebalo odvijati u blizini njihovih domova.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.