2 min. čitanja

TUŽAN PRIZOR U ŠIBENSKOM ZALJEVU Pronađena uginula glavata želva

TUŽAN PRIZOR U ŠIBENSKOM ZALJEVU Pronađena uginula glavata želva
Foto: JU Priroda ŠKŽ

ŠIBENIK - U Šibenskom zaljevu, uvala Malinica ispod zaseoka Guberine, kod šibenskog mosta, pronađena je uginula glavata želva.

- Nije bilo moguće napraviti sekciju jer je truplo u jako lošem stanju. Ako naiđete na slične slučajeve, znajte da postoji Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) - izvijestila je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije.

- Putem broja 112 odmah nazovite Državnu upravu za zaštitu i spašavanje (DUZS) koji će postupiti po protokolu. Glavata želva (Caretta caretta) je najbrojnija vrsta morskih kornjača u Jadranskom moru koje se smatra jednim od najvažnijih područja za prehranu ove vrste u Sredozemnom moru, a glavni razlog ugroženosti je njena interakcija s ribarstvom (slučajni ulov), sudari s brodovima te onečišćenje.

Sve tri vrste morskih kornjača koje obitavaju u Jadranskom moru - glavata želva (Caretta caretta), zelena želva (Chelonia mydas) i sedmopruga usminjača (Dermochelys coriacea) su u Hrvatskoj strogo zaštićene.

A s obzirom da su neki ribari tražili i letak u kojem je opisano kako se ponašati u slučaju pronalaska životinje, evo i letka:

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ribari žestoko uzvratili stručnjacima nakon pomora glavatih želvi: “Educirajte nas, umjesto da nas blatite!”
Nakon što je Morski HR prenio službene rezultate Hrvatskog veterinarskog instituta o uzrociuma stradavanja 12 strogo zaštićenih glavatih želvi u akvatoriju Dugog otoka, a čija su tijela pronađena na plaži Sakarun, oglasili su se i ribari. Ljuti su na medije jer prenose informacije stručnjaka, a bez da se pita njih.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.