1 min. čitanja

Turska tvrdi da ne može blokirati ulazak ruskih ratnih brodova u Crno more

Turska tvrdi da ne može blokirati ulazak ruskih ratnih brodova u Crno more
Foto: Twitter

Kijev je zatražio od Ankare da zaustavi ruske ratne brodove koji prolaze kroz tjesnace Bospor i Dardanele, no službena Ankara tvrdi da to ne može učiniti zbog klauzule u međunarodnom paktu koja omogućuje plovilima da se vrate u matičnu bazu.

Ukrajina je apelirala na Tursku da blokira prolaz ruskih ratnih brodova kroz tjesnace Dardanele i Bosfor koji vode do Crnog mora, nakon što je Moskva jučer pokrenula opći napad na Ukrajinu s kopna, zraka i  mora.

https://twitter.com/UkraineNews0/status/1497166309498499074?s=20&t=9Iv3AO2VGSlu_iyYixIHMg

Ruske snage iskrcale su se u ukrajinskim lukama na Crnom i Azovskom moru u sklopu invazije, piše britanski The Independent.

Prema Konvenciji iz Montreuxa iz 1936., Turska ima kontrolu nad tjesnacima i može ograničiti prolaz ratnim brodovima tijekom rata ili ako je ugrožena. No ukrajinski apel doveo je ovu članicu NATO-a u težak položaj s obzirom na bliske veze Turske i Rusije.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da Turska proučava zahtjev Kijeva, ali da Rusija prema Konvenciji ima pravo vratiti brodove u njihovu matičnu bazu, u ovom slučaju u Crno more. Kaže da turski pravni stručnjaci još uvijek pokušavaju utvrditi može li se sukob u Ukrajini definirati kao rat, što bi omogućilo primjenu konvencije.

Cavusoglu je ponovio kako se Ankara protivi uvođenju gospodarskih sankcija Rusiji, ali ruski napad na Ukrajinu smatraju neprihvatljivim. Turska, tvrdi njihov ministar vanjskih poslova, podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali je izbjegao korištenje riječi poput “invazije” kako bi opisao ono što se trenutačno događa u toj zemlji.

Nije tajna da Turska gaji dobre odnose i s Rusijom i s Ukrajinom. Iako s Rusijom surađuju na području obrane i energetike, Ukrajini su prodali dronove i s njima potpisali ugovor o zajedničkoj proizvodnji. Turska dosad nije krila protivljenje ruskoj politici u Siriji i Libiji, kao i njezinoj aneksiji Krima 2014. godine.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajina uputila apel Turskoj: “Zatvorite Bospor i Dardanele za ruske brodove!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.