1 min. čitanja

TURSKA PRELOMILA! Ograničavaju ulazak ruskih ratnih brodova u Crno more

TURSKA PRELOMILA! Ograničavaju ulazak ruskih ratnih brodova u Crno more
Foto: Wikimedia

ISTANBUL – Turska je promijenila svoju retoriku nazvavši ipak ruski napad na Ukrajinu “ratom” i obećala provedbu dijelova međunarodnog pomorskog sporazuma kako bi ograničila prolazak ruskih ratnih brodova iz Sredozemlja u Crno more.

Ukrajina je pozvala Tursku da blokira daljnji ulazak ruskih brodova u Crno more, odakle su ruske snage započele prodor na južnu obalu Ukrajine. Najmanje je šest ruskih ratnih brodova i podmornica prošlo ovaj mjesec kroz turske tjesnace.

– Sada više nije riječ o par zračnih napada, situacija u Ukrajini službeno se može nazvati ratom… Stoga ćemo provesti Konvenciju iz Montreuxa – rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u intervjuu za CNN Turk.

Balansirajući između obveza prema Zapadu i svojih bliskih veza s Rusijom, Turska je rusku invaziju na Ukrajinu opisivala kao neprihvatljivu, sve do sad kada je taj napad službeno nazvala ratom, prenosi Index.

Goran Vojković: Zašto američki nosači zrakoplova ne smiju u Crno more?

Turska se poziva na sporazum iz 1936.

Ovaj retorički pomak omogućio je Turskoj da se pozove na članke Konvencije iz Montreuxa, donesene 1936., koja joj dopušta da ograniči prolaz plovila kroz svoje tjesnace Dardanele i Bospor u slučaju rata ili druge ugroze.

No, turski je ministar Cavusoglu naglasio da Turska ne može blokirati prolaz svim ruskim ratnim brodovima koji idu prema Crnom moru zbog klauzule sporazuma prema kojoj se izuzimaju oni brodovi koji se vraćaju u svoju registriranu bazu.

Turska inače ima dobre odnose i s Rusijom i s Ukrajinom. Dok druge članice NATO-a uvode sankcije Rusiji, Turska tu nema puno prostora za manevar jer bi prevelike sankcije mogle ugroziti uvoz ruskih energenata i naštetiti turskoj trgovini i turizmu, u trenutku kada se gospodarstvo te zemlje nalazi u velikim problemima.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajina uputila apel Turskoj: “Zatvorite Bospor i Dardanele za ruske brodove!”
NATO ostavio Crno more nezaštićenim – Ukrajina zatvorila svoje luke
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.