1 min. čitanja

Turska ne dopušta stranim kompanijama da istražuju ugljikovodike na sjevernoj strani Cipra

Turska ne dopušta stranim kompanijama da istražuju ugljikovodike na sjevernoj strani Cipra
Foto: Pixabay/Ilustracija

Turska je zaprijetila da će blokirati svaku neovlaštenu potragu za plinom i naftom u svojoj isključivoj ekonomskoj zoni u istočnom Mediteranu, nakon što je Cipar odobrio Exxonu i Qatar Petroleumu bušenje i istraživanje ugljikovodika u svom podmorskom bloku 5.

Dogovori o smanjenju globalne emisije ugljika do 2050. godine kao da se ne odnosi na Cipar, koji je u želji za zaradom odobrio naftnim kompanijama nova bušenja Mediterana u potrazi za fosilnim gorivima. Turskoj nije zasmetao ekološki dio te priče, već onaj geopolitički dio.

Naime, područje koje je Cipar dao za istraživanje ugljikovodika krši turski epikontinentalni pojas u istočnom Mediteranu. To je u svom priopćenju navelo tursko ministarstvo vanjskih poslova, i to samo nekoliko sati nakon što je Cipar objavio “sretnu” vijest o ustupanju dijela Mediterana naftnim kompanijama.

Sporni istočni Mediteran postao je posljednjih godina žarišna točka nakon što su u njemu otkrivena velika nalazišta prirodnog plina, osobito u okolici Cipra. Europska unija pozvala je Tursku da se suzdrži od bilo kakvog dizanja tenzija u tom području Mediterana, uz obećanje da će, bude li nužno, braniti interese svojih članica – Grčke i Cipra.

Turska i Cipar na ratnom su nožu već desetljećima, odnosno od 1974. godine kada je turska vojska zauzela trećinu sjevernog dijela otoka spriječivši ujedinjenje Cipra s Grčkom. Samoproglašena Turska Republika Sjeverni Cipar, koju službeno priznaje samo Ankara, napominje da polaže pravo na sve energetske resurse otkrivene uz njezinu obalu.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.