2 min. čitanja

TURSKA IMA VELIKI PROBLEM Neugodna sluz na moru širi se obalom

TURSKA IMA VELIKI PROBLEM Neugodna sluz na moru širi se obalom
Foto: Youtube/Screenshot

Turska posljednjih tjedana nastoji suzbiti širenje neugodne sluzave tvari koja se nakuplja u Mramornom moru u blizini Istanbula kao posljedica pojave poznate kao “cvjetanje mora”, izvijestili su brojni mediji u Europi i svijetu.

Problem nakupljanja sluzi, odnosno fitoplanktona koji se hrane otpadnim vodama, mogao bi značajno naštetiti turskom turizmu, a stručnjaci upozoravaju da bi, ukoliko se njegovo bujanje ne zaustavi, sluz uskoro mogla prekriti velike dijelove turskih obalnih voda.

Sloj sluzi proteže se duboko ispod površine mora, gušeći morski život. Ribari se tuže da im sluzava masa prlja brodove i ubija ribu, zbog čega trpe velike štete. Tamošnji mediji pišu kako se sluz ne pojavljuje prvi put, no da je ovogodišnje cvjetanje mora najveće do sada zabilježeno.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u javnom je istupu izjavio da će Turska riješiti taj problem, a lokalnim je dužnosnicima na područjima zahvaćenima ovom pojavom u međuvremenu naloženo da pregledaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda kako bi pronašli izvore onečišćenja.

Foto: Youtube/Screenshot

Turski oporbeni političari traže značajno strožije kazne za zagađenje i mjere za ublažavanje klimatskih promjena, a biolozi upozoravaju da ljudi moraju prestati izbacivati otpad u more ako žele zaustaviti proces nakupljanja sluzi.

Cvjetanje mora je prirodna pojava koja se javlja pri određenim vremenskim uvjetima kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton.

Pojava je prisutna i u Jadranu i najčešće se pojavljuje krajem lipnja i početkom srpnja. Biolozi upozoravaju da je prisustvo planktona koji uzrokuje cvjetanje mora sve raširenije, najvećim dijelom zbog zagađenja, odnosno činjenice da se plankton hrani otpadnim vodama koje u more ispuštaju ljudi.

M.B.

PROČITAJTE VIŠE:

MORSKA SLUZ PRIJETI: Pojavila se u Turskoj, hoće li stići i do Jadrana?
SLUZAVA TVAR I NA OBALI BRAČA: Sezona kupanja je počela, a sluz se nataložila na plaži u Supetru
CVJETANJE MORA Sve češća pojava čiji uzroci u Jadranu nikad do kraja nisu razjašnjeni
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.