2 min. čitanja

Tržišna i turistička inspekcija u pet dana nadzora dvojnog iskazivanja cijena, utvrdile 285 prekršaja

Tržišna i turistička inspekcija u pet dana nadzora dvojnog iskazivanja cijena, utvrdile 285 prekršaja
Foto: Pixabay/Ilustracija

Tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata u ponedjeljak su započele s inspekcijskim nadzorima dvojnog iskazivanja cijena - u kunama i eurima, a u pet dana utvrđeno je 285 povreda odredbi Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, priopćio je danas Državni inspektorat.

Tržišna inspekcija obavila je 515 inspekcijskih nadzora nad poslovnim subjektima koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena prema potrošačima. U području trgovine obavljeno su 352 inspekcijska nadzora, dok su 163 nadzora obavljena nad raznim pružateljima usluga, kao što su frizerske, usluge popravka i slično.

Ukupno je utvrđeno 179 povreda odredbi Zakona. U 89 slučajeva poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene (neiskazivanje maloprodajne cijene u eurima i/ili neiskazivanje cijene za jedinicu mjere u eurima), u 81 slučaju utvrđeno je neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije (poslovni subjekt u poslovnim prostorijama nije iskazao fiksni tečaj konverzije ili ga je iskazao nepravilno, primjerice tečaj nije iskazan u punom brojčanom iznosu), šest povreda odnosilo se na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije, a tri povrede su se odnosile na to da poslovni subjekt nije pravilno preračunao novčane iznose sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.

Turistička inspekcija je obavila ukupno 295 redovnih inspekcijskih nadzora, a utvrđeno je 106 povreda odredbi Zakona. 71 povreda se odnosila na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, 28 povreda odnosilo se na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije, a sedam na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

- Inspektori su poduzeli zakonom propisane mjere. Napominjemo kako je čl. 89. Zakona omogućena primjena načela oportuniteta, u slučajevima utvrđenog prekršaja prvi put i to ako nadzirana osoba tijekom nadzora otkloni nepravilnosti i nedostatke utvrđene u nadzoru ili u kratkom primjernom roku - poručuju iz Državnog inspektorata.

Kažu kako je cilj ovih nadzora kojima su obuhvaćeni poslovni subjekti koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena robe i usluga odnosno trgovci, ugostitelji i drugi pružatelji usluga - prije svega zaštita i informiranje potrošača, te da se nadzorne aktivnosti nastavljaju i u narednom razdoblju, prenosi HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.