3 min. čitanja

Tri desetljeća od obrane Paškog mosta: “I dalje čvrsto stoji kao uspomena na teško izborenu slobodu”

Tri desetljeća od obrane Paškog mosta: “I dalje čvrsto stoji kao uspomena na teško izborenu slobodu”
Foto: Boris Kačan

PAG – Na Paškom su se mostu, bez obzira na vjetar i kišu, okupili predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga otoka Paga, Grada Paga, Grada Novalje, Općine Kolan i Općine Povljana koji su svečanim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće kod spomen-ploče obilježili 30. godišnjicu obrane Paškog mosta.

Spona sjeverne i južne Hrvatske

Na svečanom obilježavanju sudjelovali su i saborski zastupnik Rade Šimićević, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, kao izaslanik Predsjednika Vlade RH i predstavnici Policijske uprave zadarske, javlja Zadarski list.

– U iznimno teškim vremenskim prilikama, uz orkansku buru i jaku kišu, prisjećamo se 30. obljetnice obrane Paškog mosta. 30 godina prošlo je od obrane mosta, koji je bio, a i danas je, spona sjeverne i južne Hrvatske. Protivnici nisu uspjeli u svom naumu da ga potpuno unište, već su ga samo ranili. Zahvaljujući braniteljima i svima koji su bili uključeni u borbu, most i dalje čvrsto stoji na svom mjestu i služi kao uspomena na teško izborenu slobodu. Pag je branilo oko stotinu osamdeset ljudi s cijelog otoka, branilo se na više područja, no najteže je bilo na Paškom mostu koji neprijatelj nije uspio srušiti zahvaljujući braniteljima i dobro organiziranoj obrani, kazao je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga.

Nakon blokade i rušenja Masleničkog mosta, Paški je most postao jedina prometnica koja je povezivala sjevernu i južnu Hrvatsku. Iako je u nekoliko navrata u listopadu i studenom 1991. godine most bio raketiran i znatno oštećen, preko otoka Paga i trajektne luke Prizna – Žigljen odvijao se prometni prijevoz i komunikacija između sjevera i juga zemlje.

Neprijateljski zrakoplovi JNA ​8. studenoga 1991. godine satima su nalijetali Paški most te su ga u nekoliko napada snažnim raketiranjem pokušali srušiti. Zahvaljujući zajedništvu, hrabrosti i snazi paških branitelja Paški most je obranjen, a u tom najjačem napadu srušeno je i pogođeno nekoliko neprijateljskih zrakoplova.

Srećom bez ljudskih žrtava

– Opće je poznato kako je u rujnu 1991. godine bio okupiran Maslenički most, tako da smo sve snage usmjerili od pravca Posedarja i Slivnice kako bismo obranili Paški most koji je bio žila kucavica između sjeverne i južne Hrvatske. U početku nismo imali protuzračne topove da bismo njima branili most, već smo se više koncentrirali na pješačku obranu mosta. No, od sredine rujna dobili smo i tu tehniku. Zrakoplove koji su napadali most odbijali smo topovima i raketama, rekao je Marko Čulina, zapovjednik 112. brigade i dodao kako je protivnička strana pretrpjela velike gubitke.

– Od 8. studenog Paški most više nije napadan iz zraka tako da taj dan obilježavamo kao Dan obrane Paškog mosta. Zamislite što bi se događalo u Zadru i južnije da nije obranjen Paški most, kad je u pitanju prometna komunikacija i opskrba civilnog stanovništva – rekao je Čulina i naglasio kako bi se i dubrovačko i hercegovačko ratište te svi vojnici i civili našli u vrlo teškoj situaciji da most nije obranjen.

U obrani Paškog mosta sudjelovali su paški branitelji koji su nakon obrane i gašenja Samostalnog odreda Pag prešli u ratne postrojbe formirane na ličkom bojištu u čijem su sastavu do kolovoza 1995. godine sudjelovali u svim borbenim akcijama diljem Like.

– Prošlo je 30 godina od dana kada su se dogodili ključni napadi na našem području i kada je most bio pogođen. Tri su neprijateljska aviona srušena, a dosta oštećeno. Srećom, ljudskih žrtava nismo imali. O značaju Paškog mosta i njegovoj važnosti u procesu obrane zadarskog područja moglo bi se pričati danima. No, najvažnije je da inicijative i želje za komemoriranjem ovog događaja nikad neće nedostajati – istaknuo je Davor Fabijanić, predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata grada Paga.

Nikolina Lucić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.