2 min. čitanja

Tragajući za marihuanom, policija u kući u Cavtatu pronašla rijetke amfore!

Tragajući za marihuanom, policija u kući u Cavtatu pronašla rijetke amfore!
Foto: MUP

CAVTAT - Ove rijetke amfore pronađene su u sklopu pretrage kuće u Cavtatu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Pretragom kuće u Cavtatu krajem kolovoza prošle godine policijski službenici Odjela kriminaliteta droga pronašli su tri antičke amfore za koje je utvrđeno da potječu iz vremena od 1. st. do sredine 3. st. posl. Krista.

Pretraga kuće se obavljala u sklopu kriminalističkog istraživanja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i promet drogama o čemu je ova Policijska uprava izvjestila priopćenjem od 24. kolovoza, a osim droge, u kući su tada pronađena i tri primjerka amfora koje su, uz potvrdu oduzete i poslane na stručni pregled Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku.

Jedini cjelovito sačuvani primjerak tog tipa amfore na istočnom dijelu jadranske obale! 

Utvrđeno je da su amfore izvađene iz mora, odnosno da potječu s jednog ili više podvodnih arheoloških lokaliteta.
 
Stručnim pregledom je utvrđeno kako se radi o rijetkim primjercima, a jedna od pronađenih amfora, za sada, predstavlja jedinstveni i jedini cjelovito sačuvani primjerak tog tipa amfore na istočnom dijelu jadranske obale.

Sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnog dobra svi pronađeni nalazi amfora predstavljaju kulturno dobro te su kao takvi vlasništvo Republike Hrvatske.
 
U sklopu stručnog mišljenja Konzervatorski odjel u Dubrovniku naložio je zbrinjavanje amfora na prikladan način kako bi se spriječilo njihovo oštećivanje te kako bi bile trajno zbrinute te su amfore, u dogovoru s Muzejima i galerijama Konavala, početkom veljače ove godine predane Odjelu za arheologiju i spomeničku

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.