3 min. čitanja

Šest nestalih radnika smatra se mrtvima nakon urušavanja mosta u Baltimoreu

Šest nestalih radnika smatra se mrtvima nakon urušavanja mosta u Baltimoreu
Foto: NTSB / Screenshot

BALTIMORE - Šest radnika nestalo je i pretpostavlja se da su mrtvi, nakon urušavanja mosta u luci Baltimore koji je uslijedio kao posljedica udara golemog teretnog broda čija je posada izgubila kontrolu nad plovilom nakon nestanka struje.

U jedan od potpornih stupova mosta udario je kontejnerski brod "Dali" koji plovi pod singapurskom zastavom, nakon čega se urušilo nekoliko lukova mosta. Brod duljine 289 metara, doživio je trenutni gubitak pogona i ispustio sidra u sklopu procedure hitnih postupaka prije sudara, izvijestila je kompanija u čijem je brod vlasništvu, Synergy Marine Pte Ltd,.

Sve ovo prisililo je vlasti na zatvaranje jedne od najprometnijih luka na istočnoj obali SAD-a.

Budući da se ronilački timovi suočavaju sa vrlo opasnim uvjetima u vodama posutim olupinama, aktivne operacije traganja i spašavanja obustavljene su oko 18 sati nakon nesreće, rekli su dužnosnici američke obalne straže i državne policije Marylanda.

Isti brod prije osam godina udario u pristanište belgijske luke

Isti brod sudjelovao je u incidentu u luci Antwerpen u Belgiji 2016. godine, udarivši u pristanište dok je pokušavao izaći iz kontejnerskog terminala na Sjevernom moru.

Inspekcija broda iz 2016. provedena u Antwerpenu otkrila je da ima strukturni problem, koji je naveden kao "oštećenje trupa koje umanjuje njegovu sposobnost za plovidbu", prema podacima objavljenim na Equasisu, javnoj bazi podataka za pomorsku industriju.

Most Francisa Scotta Keyja, dug 2,6 kilometara, žila je kucavica baltimorske luke. Premošćuje rijeku Potapsco, a otvoren je 1977. i nazvan po autoru američke himne "Star Spangled Banner". Njime godišnje prođe 11,5 milijuna vozila.

Više od 40 brodova ostalo je unutar luke Baltimore, uključujući male teretne brodove, tegljače i plovila za užitak, pokazali su podaci pružatelja usluga praćenja brodova i pomorske analitike MarineTraffic. Najmanje 30 drugih brodova signaliziralo je da je njihovo odredište Baltimore.

Joe Biden: "Pomaknut ćemo nebo i Zemlju..."

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je američka obalna straža brzo odgovorila na poziv u pomoć i pohvalio brzu akciju prometnih dužnosnika Marylanda koji su zatvorili most prije nego što je udaren.

Biden je obećao da će posjetiti Baltimore, udaljen 64 km, što je prije moguće i rekao je da želi da savezna vlada plati obnovu mosta.

- Usmjeravam vas da ćemo pomaknuti nebo i Zemlju kako bi ponovno otvorili luku i obnovili most što je prije moguće - rekao je Biden.

U nastavku pogledajte snimku koju je napravila posebna savezna agencija koju američki Kongres zadužuje za istraživanje svake nesreće civilnog zrakoplovstva u Sjedinjenim Državama i značajnih događaja u drugim načinima prijevoza, poput pomorskog prometa. Oni bi trebali utvrditi vjerojatne uzroke nesreća i događaja koje istražuju i izdaju sigurnosne preporuke usmjerene na sprječavanje budućih pojava.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Otkriveno zašto je brod udario u most kod luke Baltimore
Kontejnerski brod Dali “ostao je bez pogona” dok je napuštao luku, a posada na brodu upozorila je dužnosnike Marylanda na moguću nesreću, objavio je ABC News, koji se poziva na neklasificirano izvješće američke obavještajne službe. - Posada broda Dali je obavijestila Odjel za promet Marylanda da je izgubila kontrolu nad
Mostom u Baltimoreu koji je noćas srušio teretni brod godišnje je prolazilo preko 10 milijuna ljudi
Tko zna kolika bi se tragedija dogodila da je teretnjak za 2632 metara dugačak most zapeo usred bijela dana jer radi se o jednom od najprometnijih područja u zemlji! Otvoren je u ožujku 1977. godine, a nazvan je po autoru američke nacionalne himne Francisu Scottu Keyu! 0:00 /0:31
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.