Tradicionalne Tripundanske svečanosti u Kotoru počele lodama

SVIJET - U petak su na trgu ispred bazilike svetog Tripuna u Kotoru tradicionalnim izgovaranjem loda, pohvala sv. Tripunu, i podizanjem stijega na bazilici, počele Tripundanske svečanosti.

U srednjovjekovnim gradovima istočnojadranske obale u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru, ostali su sačuvani tekstovi loda (pohvala) svecima zaštitnicima. Danas se one izgovaraju samo u Kotoru uoči proslave svetog Tripuna.

Početak Tripundanske svečanosti tradicionalno se obilježava izgovaranjem loda, što je ove godine izvanredno učinio svećenik biskupije don Ante Dragobratović. Svečanosti u Kotoru prisustvovao je predsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović u prisustvu više ministara.

Kotorski biskup mons. Ivan Štironja podsjetio je prilikom otvaranja svečanosti na tradicionalne vrijednosti "vjere i časti", što je i geslo koje nosi grb Bokeljske mornarice, istaknuvši važnost dugogodišnje tradicije koja se njegouje na tim prostorima.

- Budimo ponosni čuvari tradicije koja je nikla iz katoličke liturgije i pobožnosti u čast sv. Tripunu. Veselo plešimo njegovo kolo i još veselije živimo kršćansku poruku i sadržaje na koje nas podsjeća Tripunovo kolo - poručio je kotorski biskup.

Na sam Tripundan, 3. veljače, bit će organizirano misno slavlje, a središnja vanjska proslava, s tradicionalnim Tripundanskim kolom koje ispred bazilike pleše Bokeljska mornarica, bit će organizirana u nedjelju 5. veljače.

Svečanu pontifikalnu misu predvodit će mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit splitske nadbiskupije, te apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije. Nakon mise će uslijediti procesija gradskim ulicama, prenosi Glas Istre.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Srednjovjekovne crkve južnog Jadrana u očima fotografa | | Morski HR
Pitoreskni mediteranski prizori srednjovjekovnih crkava okruženih maslinicima, visokim planinama i morskim plavetnilom tema su izložbe fotografija koja se otvara danas na Hrvatskom katoličkom