1 min. čitanja

Tradicionalna jedriličarska plovidba u Malinskoj - "Ples pod zvijezdama"

Tradicionalna jedriličarska plovidba u Malinskoj - "Ples pod zvijezdama"
Foto: Mladen Trinajstić/Novi list

Posljednjih nekoliko godina u Malinskoj se intenzivno i organizirano radi na očuvanju i promoviranju maritimne baštine žitelja tog djela otoka Krka. Malinskari i Dubašljani sve češće i zamjetnije postaju jednim od angažiranijih i gorljivijih promicatelja pomorske ali i kalafatske ostavštine svojih predaka.

Malinska je tako bila domaćinom već petoga po redu okupljanja i druženje zaljubljenika u tradicijska, drvena plovila kakvih, dijelom zahvaljujući sličnim inicijativama, u lukama otoka Krka ali i cijelog sjevernog Jadrana iz godine u godinu ima sve više, prenosi Novi list.

Vrhunac prigodnih zbivanja veći dio kojih je održan proteklih dana bila je smotra tradicijskih barki u plovidbi, praćena glazbom i svjetlosnim efektima. “Ples pod zvijezdama” – kako su ovu, tijekom večernjih sati upriličenu revijalnu jedriličarsku plovidbu mjesnom lukom prozvali njeni organizatori i domaćini, predstavnici Turističke zajednice i Općine Malinska-Dubašnica, Interpretacijskog centra maritimne baštine – DUBoak, Jedriličarskog kluba Malinska i udruge Termen, bila je idealan uvod za središnje događanje te umnogome jedinstvene priredbe – regatnu plovidbu odnosno natjecanje tradicijskih plovila na Memorijalu Nikole Jurića.

U Duboaku je još početkom tjedna postavljena izložba fotografija “Hrvatska domovina mora” udruge CROnaves koja svjedoči o važnosti drvenih brodova u povijesti obalnih i otočnih mjesta, ali i njihovoj ulozi u oblikovanju hrvatske maritimne kulture. Izložba je, doznaje od njenih domaćina Novi list, do sad već povezala brojna mjesta duž jadranske obale, pričajući priče o gajetama, leutima, kaićima i drugim tradicionalnim brodovima.

Posjetitelji Malinske i programa Homo na jidra mogli su sudjelovati na radionicama vezivanja mornarskih čvorova i soljenja ribe, predstavama pa i razgledu škvera obitelji Kraljić. Oni koji su željeli doznati više o povezanosti dubašljanskih šuma s tradicijskom brodogradnjom kao i o višestoljetnom suživotu tamošnjih ljudi i mora, mogli su se priključiti vođenoj interpretacijskog šetnji “Od mula do škvera”.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.