1 min. čitanja

Totemi i senzorska tehnologija u posebnom rezervatu Lokrum

LOKRUM/DUBROVNIK – U sklopu projekta „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja” završene su aktivnosti iz grupe 1 nabave IKT rješenja Izvođenje strukturnog kabliranja, ukupne vrijednosti 84.513,00 kuna te grupe 3: uspostava jedinstvene IoT  platforme, instalacija senzorske infrastrukture s analitikom i prezentacijom te instalacija interpretacijskog punkta u povijesnim vrtovima otoka Lokruma, ukupne vrijednosti 1.214.880,00 kuna.

Izvođenje strukturnog kabliranja podrazumijeva nadogradnju postojeće svjetlovodne, lokalne računalne mrežne (LAN)  u svrhu povezivanja svih funkcionalnih objekata na otoku Lokrumu u jednu cjelinu te intergracijeistih preko optičke mreže u digitalne servise.

Uveden je napredni sustav za praćenje sastavnica okoliša na otoku Lokrumu na 6 lokacija, odnosno senzori koji mjere kvalitetu zraka i mora te detektiraju dim. Senzorska infrastruktura povezana je s informativno – prezentacijskim panelom koji  uz informacije o stanju okoliša pruža informacije o prirodnim vrijednostima otoka Lokruma, plovidbenom redu i projektu.

Ujedno je postavljen senzor za praćenje broja posjetitelja s ciljem učinkovitog korištenja i upravljanja zaštićenim područjima. Završetkom navedenih aktivnosti uspostavljeno je tehnološko okruženje koje će dugoročno osigurati strateški razvoj Lokruma kao inteligentnog/kognitivnog sustava,uz efikasno upravljanje vlastitim kapacitetima i očuvanje prirodne baštine i okoliša.

Projekt “Povijesni  vrtovi dubrovačkog područja” je trogodišnji projekt ukupne vrijednosti 15.5 milijuna kuna. Prijavljen je i prihvaćen u ograničenom postupku dodjele bespovratnih sredstava za promicanje održivog razvoja prirodne baštine i sufinanciran sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za financijsko razdoblje 2014. – 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pridonosi stvaranju novih iskustava za posjetitelje te podizanju svijesti o potrebi i važnosti zaštite prirode, a korištenjem suvremenih tehnologija interpretacije i praćenja sastavnica okoliša omogućava suradnju s domaćim i inozemnim znanstvenim institucijama te dodatno odgovara na suvremene zahtjeve posjetitelja za novim doživljajima prirodnih vrijednosti.

Svrha projekta je održivo korištenje prirodne baštine i upravljanje zaštićenim područjima kroz interpretaciju i prezentaciju zaštićene prirodnih vrijednosti, s dugoročnim ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.