Topovnjača Dubrovnik s 32 člana posade krenula u četvrtu NATO misiju “Sea Guardian”

SPLIT – Raketna topovnjača „Dubrovnik“ sa trideset i dvoje članova posade četvrti je hrvatski kontingent koji će sudjelovati u NATO vođenoj operaciji „Sea Guardian“

Uz pripadnike Hrvatske ratne mornarice, svečanom ispraćaju 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u operaciju „Sea Guardian“, održanom u četvrtak, 11. ožujka 2021., na sidrištu vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu nazočio je načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, savjetnik načelnika GS za zdravstvo general-bojnik Boris Zdilar te zapovjednik ZOS-a GS OSRH brigadni general Ivan Turkalj.

Foto: HRM/ D. Mišić

U prigodnom obraćanju admiral Robert Hranj istaknuo je da Oružane snage kontinuirano pokazuju da je hrvatski vojnik pouzdan saveznik i partner:

– Ovo će biti prilika vama pojedinačno da se dokažete i pokažete koliko ste dobri, a biti će prilika i svima zajedno da potvrdite ugled koji hrvatski vojnik, hrvatski mornar ima kod svojih prijatelja saveznika i partnera.“ Također, pripadnicima 4. HRVCON-a admiral je poručio je da su pred njima brojni izazovi te da će se od svakoga očekivati dobre pomorske vještine, taktička znanja i promišljeno djelovanje. „Uvjeren sam da će i za vama doći dobre ocjene, međutim, razmišljajte o tome da treba čuvati brod, sustave, i najvažnije – čuvajte jedni druge, jer vaša sigurnost je najvažnija – rekao je admiral Hranj.

Foto: HRM/ D. Mišić

Uz kratak osvrt na pripreme kontingenta koje su uspješno provedene unatoč specifičnim okolnostima zbog aktualne pandemije, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli pohvalivši pripadnike kontingenta na uloženim naporima u pripremama za ovu misiju posebno je istaknuo:

– Naš brod opet u Mediteranu, naš kontingent po četvrti put u operaciji potpore miru „Sea Guardian“ naš je kontinuirani doprinos zajedništvu članica NATO-a.

Zahvaljujući na ukazanom povjerenju, zapovjednik 4. HRVCON-a kapetan korvete Nikola Kuvačić istaknuo je:

– Vjerujem da će i ovaj kontingent doprinijeti povećanju kolektivne sigurnosti, unaprjeđenju slobode plovidbe te dodatnom unaprjeđenju odnosa sa NATO partnerima. Stoga od svih pripadnika tražim predanost, profesionalnost i požrtvovnost, kako bi zadaću riješili na najbolji način i sigurno se vratili u domovinu.

Foto: HRM/ D. Mišić

Hrvatski kontingent pridružit će se snagama NATO-a od 12. do 29. ožujka 2021. u dijelu operacije „FOCUS OPERATION-2“ (FOCOPS-2) kroz zadaće kojih je težište stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike u cilju osiguranja zajedničke sigurnosti u području središnjeg Mediterana. Zapovjednik 4. HRVCON-a je kapetan korvete Nikola Kuvačić, dok je zapovjednik raketne topovnjače RTOP-42 „Dubrovnik“ poručnik bojnog broda Ivan Bosančić. Kontingent broji 32 člana od kojih je 30 pripadnika HRM-a, jedan pripadnik Obavještajne pukovnije, te jedan pripadnik Zapovjedništva za potporu.

Foto: HRM/ D. Mišić

Raketna topovnjača RTOP-42 ”Dubrovnik“ klase Helsinki u sastavu je Flote HRM-a. Brod je dužine 45 m, širine 8,9 m, dok je brzina koju dostiže 28 čvorova. Namjena broda je nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima te topničko djelovanje po ciljevima u zraku, na moru i na kopnu. Naoružan je s osam protubrodskih raketa RB-15B, pramčanim topom Bofors Mk1 57 mm i dva krmena protuzračna topa SAKO ZU 23 mm. Opremljen je i s dvjema puškostrojnicama PKT za blisku zaštitu. Ovo je njegov treći angažman u operaciji „Sea Guardian“, u kojoj je u rujnu prošle godine bio u ulozi zapovjednog broda. Sudjelovao je u brojnim međunarodnim vojnim vježbama u Italiji, Crnoj Gori, Albaniji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Treći hrvatski kontingent vratio se iz operacije Sea Guardian