2 min. čitanja

Topljenje leda na Grenlandu otkrilo novi otok, novu najsjeverniju kopnenu točku svijeta

Topljenje leda na Grenlandu otkrilo novi otok, novu najsjeverniju kopnenu točku svijeta
Foto: Pexels

Znanstvenici su prošli mjesec otkrili maleni otok uz obalu Grenlanda za koji kažu da je najsjevernija kopnena točka na svijetu, a otkriven je nakon pomicanja ledenih santa.

Otkriće je uslijedilo u trenutku dok arktičke nacije – Sjedinjene Države, Rusija, Kanada, Danska i Norveška vode bitku za kontrolom nad Sjevernim polom udaljenim oko 700 km prema sjeveru, kao i za okolno morsko dno, za prava na ribolov i pomorske puteve koji su nastali otapanjem ledenjaka zbog klimatskih promjena. O otkriću su prvi put u petak izvijestile danske novine Weekendavisen.

– Nije nam bila namjera otkriti novi otok. Otišli smo onamo po uzorke- rekao je Reutersu polarni istraživač i voditelj istraživačkog objekta Arktičke postaje na Grenlandu Morten Rasch.

Znanstvenici su isprva mislili da su stigli na Oodaaq, otok koji je 1978. otkrio danski istraživački tim. Tek su kasnije, provjeravajući točnu lokaciju, shvatili da su stupili na drugi otok, koji se nalazi 780 metara sjeverozapadno, prenosi N1.

– Mi smo pomalo kao istraživači iz prošlosti, koji su mislili da su stigli  na određeno mjesto, a zapravo su pronašli potpuno neko drugo mjesto – rekla je švicarska poduzetnica Christiane Leister, koja je financirala ekspediciju.

Mali otok, promjera otprilike 30 metara, čiji najviši vrh iznosi oko tri metra, sastoji se od blata s morskog dna, kao i od morene, nakupina materijala nataloženog izravno s ledenjaka koji se neprestano kreću.

Članovi istraživačkog tima su rekli da će za novootkriveni otok predložiti naziv “Qeqertaq Avannarleq”, što na grenlandskom znači “najsjeverniji otok”.

Na istom je području posljednjih nekoliko desetljeća najsjeverniji otok na svijetu tražilo više američkih ekspedicija. Godine 2007. arktički istraživač Dennis Schmitt otkrio je sličan otok u blizini.

Premda je izložen kretanju ledenjaka, znanstvenici su rekli da današnji izgled otoka nije izravna posljedica globalnog zatopljenja koje je smanjilo ledenu ploču Grenlanda.

Rene Forsberg, profesor i voditelj geodinamike na danskome Nacionalnom svemirskom institutu, koji je 1978. bio dio ekspedicije koja je otkrila Oodaaq, rekao je kako ovo kopno ispunjava sve kriterije da bi ga se nazivalo otokom.

Potvrdio je da je to trenutačno najsjevernija kopnena točka na svijetu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.