1 min. čitanja

Tko ne smije na autocestu i brzu cestu? Kršite li ovu odredbu, kazna je 1000 kuna

Tko ne smije na autocestu i brzu cestu? Kršite li ovu odredbu, kazna je 1000 kuna
Foto: Morski HR

Zabranjeno za vozila koja ne mogu ići brže od 60 km/h, uz neke iznimke! Autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila ne smiju se kretati pješaci, zaprežna vozila, bicikli i životinje, pomoćna pješačka sredstva

Znate li tko ne smije na autocestu? Zakon o sigurnosti prometa na cestama jasno definira koji su to sudionici u prometu. U članku 139. piše da se autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila ne smiju kretati pješaci, zaprežna vozila, bicikli i životinje, pomoćna pješačka sredstva, kao ni vozila koja ne mogu razviti brzinu kretanja veću od 60 km/h., piše Revija HAK.

No, to se ne odnosi na vozila oružanih snaga Republike Hrvatske i ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, vozila sa posebnom dozvolom te vozila pravnih ili fizičkih osoba obrtnika nadležnih za održavanje ceste kada daju posebne svjetlosne znakove (žuto trepćuće svjetlo).

Kazna za kršenje navedenih pravila prometa na autocestama iznosi 500 kuna.
Također, na autocestu se ne smije se uključiti motorno vozilo koje vuče drugo vozilo, a koje se zbog neispravnosti ili nedostataka pojedinih dijelova ne može samo kretati. Iznimno, vuča vozila dopuštena je autocestom ako je razlog za vuču nastao za vrijeme kretanja vozila po autocesti, ali samo krajnjom desnom prometnom trakom do prvog izlaza kojim se vučeno vozilo može isključiti iz prometa na autocesti.
Kršite li ovu odredbu, kazna je 1000 kuna.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.