3 min. čitanja

Tko je nova talijanska premijerka? Zazivala fašističke ideje okupacije Istre i Dalmacije!

Tko je nova talijanska premijerka? Zazivala fašističke ideje okupacije Istre i Dalmacije!
Foto: Youtube / Screenshot

Prema posljednjim rezultatima izbora u Italiji ta bi zemlja mogla dobiti prvu premijerku kao i najdesnije orijentiranu vladu od Drugog svjetskog rata.

Privremeni rezultati pokazali su da bi desni blok predvođen strankom Braća Italije koju vodi Giorgia Meloni (45) trebao imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta, pišu 24 sata.

U koaliciji su još krajnje desničarska Liga i stranka Forza Italia koju vodi Silvio Berlusconi.

Meloni ističe da je njezina ključna teza "biti žena i majka".

- Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka - rekla je na skupu u Rimu 2019., što je postalo viralno.

Bila je protiv Hrvatske u EU

Meloni je vodila kampanju pod kontroverznim sloganom koji su koristili fašisti "Bog, zemlja i obitelj". Cijelu situaciju pomno prate iz Bruxellesa jer se boje da bi Italija mogla skrenuti krajnje desno i boje se da bi pobjeda krajnje desnice mogla značiti Italiexit.

Meloni je pak tijekom kampanje pokušala dokazati da je spremna preuzeti vlast i boriti se s problemima energetske krize, inflacije i sl. Njena stranka koja ima korijene u postfašističkom pokretu koje su osnovale pristaše Musolinija, je na izborima 2018. dobila samo četiri posto glasova. Stranka je osnovana prije deset godina kako bi prenijela duh i nasljeđe ekstremne desnice u Italiji koje datira još od pokreta MSI koji je formiran umjesto Nacionalne fašističke partije koja je zabranjena nakon Drugog svjetskog rata.

Meloni je svoje stavove ublažila, ali i dalje inzistira na tome da Italija mora braniti svoje nacionalne interese te je naglasila da podržava Mađarsku u njezinim borbama s Bruxellesom.

Zazivala povratak Istre i Dalmacije

Meloni je poznata po raznim kontroverznim izjavama, a često je spominjala i Hrvatsku. Bila je protiv ulaska Hrvatske u EU te je zazivala povrat Dalmacije i Istre Italiji.

U kontekstu lažnih tvrdnji da talijanske obitelji dobivaju novac od države kako bi ugostili imigrante, Meloni se dotakla i ulaska Hrvatske u EU.

Posprdno komentirala utakmicu Hrvatska - Francuska

- Prema nekim novinama, Ministarstvo unutarnjih poslova predložilo je gradonačelniku Rima da rimskim obiteljima koje žele ugostiti imigranta daju 30 eura dnevno. Marino (bivši gradonačelnik Rima op.a.) je, nepotrebno reći, odgovorio da on prijedlog podržava. 30 eura po danu je 900 eura mjesečno. Dvostruko više od onoga što minimalni umirovljenik dobiva, tri puta više od onoga na što invalid ima pravo, i više nego što prosječni talijanski privremeni radnik zarađuje. I dodajem da vam talijanska država ne daje 30 eura dnevno za uzdržavanje djeteta ako je nezaposleno i još uvijek živi kod kuće s vama. Talijanska država vam kaže da se morate snaći sami. Moj prijedlog je: imigranti se ravnomjerno rasporede u svih 28 zemalja EU, a EU plaća prihvat, tako da mi novcem koji danas trošimo za prihvat stotina tisuća stranaca pomažemo stotinama tisuća očajnih Talijana. Ili očaj zaslužuje solidarnost samo ako govori drugim jezikom?

U komentarima je dodala :  

- Bit će da sam uvijek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do povrata imovine Ezulima. Da ne govorim o povratku, izravno, Istre i Dalmacije.

Nadalje, 2018. godine je na komentar o finalu Svjetskog prvenstva u nogometu rekla da “Između Francuza i Hrvata, ne zna se tko je veći anti-Talijan”.

Sada je ublažila stavove

Meloni sada umanjuje važnost postfašističkih korijena stranke i predstavlja ju kao mainstream političku grupaciju poput britanskih konzervativaca. Obećala je da će nastaviti podržavati politiku Zapada prema Ukrajini i da neće eksperimentirati s fragilnim talijanskim financijama. Europske prijestolnice i financijska tržišta pomno će pratiti njene rane poteze s obzirom na euroskeptičnu prošlost i ambivalentan stav njezinih koalicijskih partnera prema Rusiji.

Pomirljiv ton u pobjedničkom govoru

U svom pobjedničkom govoru Meloni je imala pomirljiv ton.

- Ako smo pozvani da upravljamo ovom zemljom, činit ćemo to za sve Talijane s ciljem ujedinjenja ljudi i fokusiranja na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas razdvaja - poručila je, pa dodala: - Vrijeme je za odgovornost.

Jednom se kandidirala za gradonačelnicu u sedmom mjesecu trudnoće. Često ponosno govori o tome kako je pokrenula stranku Braća Italije i uzdigla ju u sam politički vrh bez nekog posebnog tretmana.

Aktivisti za ženska prava boje se da bi se Meloni mogla držati svojih tvrdo desničarskih stavova i tako ugroziti prava žena u zemlji.

U svojim je govorima Meloni često isticala da se zalaže za zabranu pobačaja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.