Tko je i zašto ukinuo važan uređaj za mjerenje na Krčkom mostu?

KRK - Kad zapuše jaki vjetar, preko Krčkog mosta može samo posebno vozilo 'Bura'. Svaki prelazak na kopno zahtijeva pažljivo planiranje, a u tome veliku ulogu imaju i podaci o brzini i smjeru vjetra. No, ti podaci više nisu dostupni.

Na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) donedavno su redovno bili objavljivani podaci o brzini i smjeru vjetra u realnom vremenu za Krčki most, ali više ih nema. Građanima su ti podaci služili ne samo za planiranje putovanja nego i za brojne svakodnevne aktivnosti.

- Automatska postaja na Krčkom mostu investitorska je postaja u vlasništvu Hrvatskih autocesta i, nažalost, na našim stranicama više se ne nalaze podaci s te postaje - potvrdili su za Dnevnik.hr iz DHMZ-a.

Navode da su Hrvatske autoceste ukinule postaju i postavile drugi anemograf, koji je sada mjerodavan za regulaciju prometa na mostu. Trenutačno podaci s novog anemografa nisu dostupni.

Hrvatske autoceste dosad su koristile podatke o vremenu s meteostanice na Krčkom mostu temeljem ugovora s DHMZ-om.

- S obzirom na to da na lokaciji imamo i vlastitu meteostanicu, koja je tehnički kompatibilna s našim novim prometnim sustavom u Centru za nadzor i upravljanje prometom, nama potrebne podatke dobivamo trenutačno u realnom vremenu, a čime smo neovisni o servisiranju i ispravnosti stanice - navode iz HAC-a.

Krčani po društvenim mrežama negoduju i pitaju se hoće li po buri preko mosta moći samo 'Bura'. Naime, kad zapuše orkanska bura, na kopno s bodulije može samo specijalno vozilo koje spašava živote, odmilja nazvano upravo 'Bura'.

Bodulima nikako nije jasno gdje je zapelo između DHMZ-a i HAC-a, a pitaju se ljutiti i hoće li im, kako je zapuhalo, ukinuti i besplatan prolaz preko mosta, za koji su se teškom mukom izborili.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Vatrogasno vozilo ‘Bura’ spašava ljudske živote
Dva života spašena su 26. veljače kada su vatrogasci specijalnim vozilom ‘Bura’ prevezli pacijente s otoka Krka na kopno u vrijeme kada je promet mostom bio obustavljen zbog olujne bure. Vatrogasci DVD-a Njivice ovim specijalnim vozilom već su spašavali živote otočana u vrijeme ‘marčane bure’…