3 min. čitanja

Tko je bio sveti Nikola?

Tko je bio sveti Nikola?
Sveti Nikola, zaštitnik pomoraca

Sveti Nikola je rođen u Maloj Aziji u pokrajini Liciji u 3. st. Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su molili Boga da dobiju dijete i dobili su malog Nikolu koji je dobio ime po stricu biskupu Nikoli.

Nažalost, njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola je ostao sam. Naslijedio je njihovo bogatstvo, ali se nije uzoholio već je imao srca za ljudske potrebe.

Tako je pomogao siromašnom susjedu koji nije imao novaca za miraz svojim kćerima. Prema predaji ubacivao je vrećice s novcem u tri navrata kroz susjedov prozor kako bi otac sretno udao kćeri.

Nakon nekog vremena otišao je u školu za svećenike, a u tome mu je pomogao stric koji je bio biskup u gradu Miri.

Nakon što je postao svećenik umro mu je stric i svi su mislili da će ga Nikola naslijediti, ali je on otišao u Palestinu živjeti samačkim životom.

Vratio se nakon nekoliko godina i to trenutku kad umire nasljednik njegova strica. Ovog puta nije mogao izbjeći biskupsko mjesto te postaje biskupom. Od tada noći provodi moleći se, a dane pomažući nesretnima i šireći vjeru. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327.

Sveti Nikola, zaštitnik pomoraca

Pokopan je u Miri gdje se i danas nalazi sarkofag u kojem je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. No, zbog turskih osvajanja, svečeve posmrtne ostatke prenijeli su u grad Bari u svibnju 1087. gdje se i danas nalaze njegove relikvije.

Prema narodnom vjerovanju, činio je i čudesa. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu te ga nazivamo i zaštitnikom djece.

Sveti Nikola je kao biskup živio jako skromno. Cijelog života shvaćao je da je jedini životni put čovjeka – ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom je ljubavi činio čuda i zbog nje je proglašen svetim.

Sveti Nikola se podjednako časti i na Istoku i na Zapadu. Njemu u čast podignute su mnoge crkve, a u Hrvatskoj povijesno je značajna ona koja se nalazi na lokalitetu Prahulje kod Nina.

Uz Sv. Nikolu povezani su i brojni narodni običaji darivanja djece. Običaj je noću potajno donijeti darove djeci po uzoru na svetca koji je tako darivao siromašne ljude.

Sv. Nikolu prate anđeli i Krampus ovisno, da li se radi o dobroj ili zločestoj djeci, koja od Krampusa dobivaju šibu koja je obično zlatne boje. Djeca čiste svoje čizmice i stavljaju ih na prozore prije odlaska na spavanje, noć prije dana sv. Nikole. Ujutro, kad se probude, dočekaju ih čizmice s darovima.

K.T.

PROČITAJTE JOŠ:

MORSKI TV Kako je Sveti Nikola postao zaštitnik pomoraca? | | Morski HR
Nikola, koji je postao svetac i zaštitnik pomoraca živio je u 3. stoljeću Anadoliji, današnjoj Turskoj i pomorstvo mu nije bilo strano. Dolazio je iz imućnije obitelji i isticao se dobrim djelima.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.