Tisućugodišnja Mletačka Republika konačno je ukinuta 1797.

Mletačka Republika, nekadašnja 'vladarica mora', ukinuta je nakon gotovo tisućugodišnjeg postojanja 12. svibnja 1797. Tako su, nakon nekoliko stoljeća, Dalmacija i Kvarner oslobođeni mletačke vlasti.

Toga je dana posljednji mletački dužd Ludovico Manin izvršio predaju Venecije francuskom generalu Napoleonu i abdicirao.

Veliko vijeće zatim je proglasilo ukidanje Republike. Manin je napustio Duždevu palaču dva dana kasnije, a potom su francuski vojnici umarširali u Veneciju. Svrgnuti dužd morao je predati oznake vlasti, naročito slavnu duždevsku kapu.

Kada je kasnije znao šetati gradom, napadali su ga ljutiti građani zbog  predaje grada Francuzima. No, njegova odluka o predaji bila je zapravo motivirana željom da se spriječi krvoproliće građana.

Mirom u Campoformiju, potpisanom iste godine, mletački posjedi u Albaniji, jonski otoci i Belgija pripali su Francuskoj, a veći dio mletačkog područja s Venecijom, Istrom, kvarnerskim otocima, mletačkom Dalmacijom i Bokom Kotorskom Habsburškoj Monarhiji.

Tako su nakon nekoliko stoljeća Dalmacija i Kvarner oslobođeni mletačke vlasti, a hrvatsko stanovništvo ponadalo se sjedinjenju s ostatkom Hrvatske pod Habsburškom vlašću, piše Povijest.hr.

Isprva je izgledalo da će do sjedinjenja zaista doći, pogotovo nakon što je carski general Mato Rukavina s vojskom sastavljenom od hrvatskih krajišnika ušao u Zadar, a zatim i u ostale dalmatinske gradove. Nažalost, odlukom bečke vlade od toga nije bilo ništa, a uprava nad tim područjima ostala je ista kao i za vladavine Mletačke Republike.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jeste li znali? Manje poznate činjenice o odnosima Venecije i Dalmacije | | Morski HR
U rubrici “Jeste li znali”, koju za Vas odabire Gordana Igrec, donosimo neke manje poznate činjenice o Veneciji, Dalmaciji, njihovom odnosu i ustrojstvu. Pa, jeste li znali... ...da – je 155