2 min. čitanja

Slovenac koji je pucao na policajce u zadarskoj luci završio u psihijatriji

Slovenac koji je pucao na policajce u zadarskoj luci završio u psihijatriji
Foto: Morski HR

ZADAR - Godinu dana od pucnjave u Gaženici, 45-godišnji počinitelj nalazi se u psihijatrijskoj ustanovi.

Kako su zbog njegovog neubrojivog stanja novinari bili isključeni sa suđenja, javnosti dosad nije bilo poznato da je slučaj dobio svoj nepravomoćni epilog na Županijskom sudu u Zadru.

- Dana 11. studenoga 2022. godine objavljena je nepravomoćna presuda kojom je utvrđeno da je okrivljenik J.A, državljanin Republike Slovenije, počinio protupravna djela zakonskih obilježja kaznenih djela protiv života i tijela i to: teškog ubojstava u pokušaju i prisile prema službenoj osobi, te protiv opće sigurnosti-dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Temeljem odredbe čl. 554.st.1. ZKP/08 prema okrivljeniku je određen prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu u trajanju od šest mjeseci - doznaje 057.info od glasnogovornice Županijskog suda u Zadru, sutkinje Sandre Radanović.

Takve presude, umjesto dugih zatvorskih kazni, donose se u slučajevima kada državno odvjetništvo i sud utvrde kako je okrivljenik bio u neubrojivom stanju. Kako doznaje ovaj portal, okrivljenik se nije protivio smještaju u psihijatrijskoj ustanovi. No slučaj time nije zaključen jer je njegov branitelj podnio žalbu protiv osuđujuće presude pa se predmet trenutno nalazi na Visokom kaznenom sudu.

Podsjetimo, 45-godišnji Slovenac je 29. travnja 2022. godine u 22:50 sati u Zadru, na terasi benzinske postaje u luci Gaženica, nakon što ga je policajka tijekom redovnog obilaska i nadzora tog prostora ugledala naoružanog puškom i upitala što tu radi, prvo ispalio jedan hitac u more, a potom uz psovke usmjerio pušku prema njoj. Ispalio je još jedan hitac u more pa se policajka udaljila od njega i nazvala pojačanje.

RANIO POLICAJCA Slovenski lovac pucao po zadarskoj luci, stigli i snajperisti | | Morski HR
Cjelonoćnu dramu u zadarskoj luci Gaženica izazvao je 44-godišnji Slovenac koji je pucao prema policijskim službenicima, doznajemo iz zadarske policije. Radi se o slovenskom lovcu koji je bio

Kada je na mjesto događaja stiglo više policijskih službenika, 45-godišnjak je ispalio hitac u namjeri da usmrti jednog od njih. Stjecajem okolnosti policajca je upucao u područje desnog stopala i nanio mu lakšu tjelesnu ozljedu u vidu otvorene rane nožnog zgloba i stopala.

U Gaženicu je te noći stigao i pregovarač za krizne situacije specijalne jedinice policije. Pokušao je stupiti u kontakt s 45-godišnjakom te ga pozivao da se preda, no ovaj je sve to ignorirao. Ispalio je ukupno devet hitaca prema plavcima, koji su bili zaklonjeni iza čvrstih površina, kao i prema benzinskoj postaji pa je tako u opasnost doveo živote policajaca, ali i imovinu na pumpi gdje je moglo doći do zapaljenja i eksplozije lako gorivih materijala.

Nakon višesatnog pregovaranja, 45-godišnjak je savladan sljedećeg jutra u 06.31 sati, a nakon toga više nije izlazio na slobodu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.