Tijekom akcije čišćenja jame u Permanima izvađeno oko 22 kubika otpada

RIJEKA - U subotnjoj akciji čišćenja jame u Permanima izvađeno je oko 22 kubika otpada. Radi se o drugom najduljem objektu na području Kastavštine koja se sa svojih 402 metra duljine nalazi odmah iza poznate Šparožne jame.

U subotu 18. ožujka u organizaciji Speleološke udruge Estavela iz Kastva i Speleološkog odsjeka PDS Velebit iz Zagreba, a u sklopu Inicijative Čisto podzemlje, održana je akcija čišćenja zagađenog speleološkog objekta Jama na Puharevom u Permanima.

U akciji je sudjelovalo 36 volontera iz tri speleološke udruge, SU Estavela iz Kastva, SO PDS Velebit i SO HPD Željezničar iz Zagreba.

Izvađeno 22 kubika otpada

Tijekom akcije izvađeno je otprilike 22 kubika otpada. Uglavnom se radi o komunalnom otpadu, od čega značajan dio predstavlja smeće koje je vjerojatno odlagano nakon zabava, poput plastičnih čaša i boca. No, nakon ove akcije, jamu se i dalje ne može smatrati očišćenom.

Velika špilja u Permanima značajna je i zanimljiva iz više razloga. Radi se o drugom najduljem objektu na području Kastavštine, koja se sa svojim 402 m duljine nalazi odmah iza poznate Šparožne jame.

Nadalje, tijekom istraživanja 1990-ih u jami je pronađen primjerak špiljskog pauka što je dodatna motivacija za njezino čišćenje i zaštitu.

Krško podzemlje dom je za 40 posto hrvatskih endemskih životnijskih vrsta, a njihov je opstanak pod velikom prijetnjom zbog otpada u njihovim staništima.

U Hrvatskoj trenutno postoji gotovo 1000 jama i špilja koje su prijavljene u bazu onečišćenih speleoloških objekata inicijative Čisto podzemlje što znači da su služile ili aktivno služe kao ilegalna odlagališta otpada, od čega ih se 120 nalazi na području Primorsko-goranske županije.

U dosadašnjim akcijama speleolozi su očistili 114 objekata, od čega 12 na području ove županije, piše Novi List.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

900 zagađenih špilja i jama ugrožava jedinstvenu faunu i pitku vodu
Zastrašujući je podatak da u Hrvatskoj imamo 900 zagađenih špilja i jama koje ugrožavaju jedinstvenu podzemnu faunu i zalihe pitke vode. Srećom, postoje junaci koji ih čiste. Nevjerojatno je što je sve čovjek kadar baciti u prirodu. Često primjećujemo divlje deponije, no oku je ne…