TIJAT SE VRAĆA KUĆI! Šibenčani mu pripremaju doček

ŠIBENIK - Kao što je Morski HR već pisao, legendarni brod Tijat Jadrolinija sutra predaje u vlasništvo Županije Šibensko Kninske. “Dragi Tijatovci, kao što znate Tijat se vraća. Tijat u srijedu, 04. listopada 2023. godine diže konope u Cresu i putuje za Šibenik”, izvijestio je Saša Jurat, pomorski časnik iz šibenske Lučke kaptanije i moderator Facebook grupe “Tijat u srcu”, čiji su se članovi zalagali za očuvanje ovog legendarnog broda.

- Tijat će privremeno biti i raspremi ali s lukom upisa Šibenik a takav je i plan da uplovi sa zastavom grada Šibenika u Šibenik. Treba osigurati novac za njegovu obnovu za što već ima planova pogotovo iz fondova EU. Zasad je rano govoriti kojom dinamikom će ići obnova broda ali će svakako ići - kazao je za Morski HR Saša Jurat.

Foto: Morski HR

Simboličan naziv "Peta tvrđava Šibenika"

- Treba osigurati posadu a stalan vez je već osiguran od strane Županijske Lučke Uprave Šibensko . Za sada su se svi odazvali za spas broda i to je urodilo dosadašnjim rezulatom. Tijat će biti u vlasništvu Županije Šibensko-kninske i dobit će simboličan naziv "Peta tvrđava", a služit će kao brod muzej, ploviti do šibenskih otoka, prevozeći turiste i goste, a nije isključeno da nekad uskoči u liniju - pojašnjava nam Jurat.

- Puno toga je u planu, a zasad ćemo slaviti njegov povratak a pravo slavlje će biti kada obnovljeni  sa svojom posadom krene na prvu plovidbu.

Dakle posada za njegovo putovanje kući već je ukrcana na brod, a Tijat u srijedu u 05:00 kreće za Šibenik, gdje će ga Šibenčani svečano dočekati oko 18:00 sati, a njegov vez ga čeka ispred autobusnog kolodvora.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

ŠIBENČANI SPASILI TIJATA! Od Jadrolinije ga preuzima županija: “Ovo je drugi brod nakon Galeba koji će se spasiti, ali s jednom bitnom razlikom...”
ŠIBENIK - Za nekoliko dana, točnije 4. listopada 2023. godine legendarni brod Tijat Jadrolinija predaje u vlasništvo Županije Šibensko Kninske, doznajemo od zaslužnih Šibenčana koji već devet godina rade na ovoj inicijativi. - U tijeku su pravne formalnosti oko preuzimanja broda oko čega je najviše…