Tigrasti morski pas širi se sve sjevernije

S obzirom na dva leša tigrastog morskog psa pronađena u kratko vrijeme na obalama Ujedinjenog Kraljevstva, stručnjaci vjeruju da se ova vrsta stalno nastanila u moru oko britanskog otočja.

Nedavno je na plaži u Irskoj pronađen leš velike ženke tigrastog morskog psa sitnog zuba. Prošlog mjeseca isto se dogodilo na obali u južnoj Engleskoj, piše Evening Standard.

Stručnjaci vjeruju da obale Ujedinjenog Kraljevstva ovoj vrsti, koja se prije rijetko viđala u britanskim vodama, postaju stalni dom. Tigrasti morski pas sitnog zuba klasificiran je kao ranjiv i ne predstavlja prijetnju ljudima.

Sitnozubi tigrasti morski psi nikada prije nisu pronađeni uz britanske obale budući da vole toplija mora. Međutim, dva nasukavanja tako bliska geografski i vremenski pobudila su sumnje da se ne radi o slučajnosti.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Velika bijela morska psina ganja kajakaša
Susreti s morskim psima rijetki su i vrlo stresni događaji, posebice kada se čovjek nalazi u kajaku, a velika bijela psina ga ganja. Velika bijela morska psina dugačka je od 5 do 7 metara, a teži 2 tone ili više. Hrani se tuljanima, morskim lavovima, dupinima, kornjačama, ribama, pa čak
Surfer u teškom stanju nakon napada morskog psa
Nakon što je 58-ogodišnjeg surfera morski pas u nedjelju na Havajima ugrizao za nogu, hitna medicinska služba objavila je kako je ozlijeđeni u teškom stanju. Ovo je četvrti incident s morskim psima ove godine na Havajima. U ožujku su dva morska psa napala plivača razderavši mu ruku i