4 min. čitanja

THINK GREEN U KOMIŽI 50 ronioca izvadilo 200 vreća otpada, pridružio se i britanski veleposlanik u Hrvatskoj

THINK GREEN U KOMIŽI 50 ronioca izvadilo 200 vreća otpada, pridružio se i britanski veleposlanik u Hrvatskoj
Foto: Damir Zurub, Ivana Nobilo, Srđan Vrančić / Roniti se mora

KOMIŽA – Nakon dva dana završile je ekološka akcija Think Green  na otoku Visu u gradu Komiža. Bila je to 20 akcija u nizu. Glavni organizatori ekološke akcije i nositelji projekta Think Green su Ronilački klub Roniti se Mora i National Geographic Hrvatska te ostali partneri TZ Komiža, British Embassy Zagreb, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, CIOS, Mares, Jamnica, Garmin, ESET NOD32, Zagrebačke pekarne Klara, Pivovara Medvedgrad, Perutnina Ptuj, DVD Komiža, DC Manta, DC B-24, DC Issa, Nautički centar Komiža, Geopark Vis, Modra Špilja, Morski HR i Scubalife.

Podmorje u Komiži i plažu Gusarica čistilo je 50 ronioca i nekolicina volontera na obali kojima su se pridružili i mještani Komiže. Izvađeno je preko 200 vreća raznog otpada, desetine auto guma i akumulatora, bokobrani sa brodova, stotinjak metara čeličnih sajli, starih vrša te stolica, koje su zbrinuli djelatnici komunalnog poduzeća iz Komiže. Sakupljeno je otprilike 1,5 tona krupnog otpada i otpada u vrećama.

Foto: Damir Zurub / Roniti se mora

Za izvlačenje krupnog otpada koristili su se ronilački padobrani, kuke te brodice. Situacija sa otpadom na ovakvim prometnim, poluzatvorenim, mikrolokacijama naravno nije zadovoljavajuća. Nakon ovakvih akcija nitko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, ali je edukativni efekt nemjerljiv.

Nekoliko stotina kilograma izvađenog otpada i smeća nisu zanemarivi, ali pravi cilj ovakvih eko akcija, nije samo čišćenje nego i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Pravi cilj je djelovanje na svijest te smanjivanje zagađenja, a tek onda sanacija. Ova akcija na pravi je način ostvarila oba cilja.

Foto: Ivana Nobilo / Roniti se mora
Foto: Damir Zurub / Roniti se mora
Foto: Srđan Vrančić / Roniti se mora

Možda najveći pothvat ove akcije je bila riva u Komiži, oko koje se izvadila gotovo većina otpada, dok je na plaži Gusarica pronađena uglavnom plastična ambalaža i manji predmeti.

– Sretni smo i privilegirani što smo mogli donirati dio opreme klubu “Roniti se mora. Najbolja strana te donacije je što će ta oprema ostati u klubu i biti korištena ne samo u ovoj akciji na Visu nego i u budućim akcijama čišćenja otpada iz Jadranskog mora i s plaža, vjerojatno jedne od najljepših obala na svijetu – rekao je britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish.

Foto: Ivana Nobilo / Roniti se mora
Foto: Ivana Nobilo / Roniti se mora

– Velika Britanija već potpuno “razmišlja zeleno” – boreći se protiv klimatskih promjena I čisteći okoliš – I to je bitan fokus našeg djelovanja, posebno ove godine, budući da će se za točno godinu dana U.N.-ova konferencija o klimatskim promjenama održati kod nas, u Glasgowu. Velika Britanija već se obvezala smanjiti emisije ugljičnog dioksida na nulu do 2050, zabranili smo upotrebu mikro čestica plastike u kozmetičkim proizvodima, a one obično završavaju baš u morima i oceanima. Štitimo prirodna staništa i ekosisteme u suradnji s drugim državama i zajednicama. I samo prošli tjedan, Princ William pokrenuo je “Earthshot” nagradu, najprestižniju globalnu nagradu u povijesti, koja treba inspirirati i dati još veći zamah nastojanjima da “popravimo” naš planet u sljedećih 10 godina, a ta je dekada krucijalna za Zemlju – rekao je Dalgleish.

Foto: Ivana Nobilo / Roniti se mora
Foto: Ivana Nobilo / Roniti se mora

– Odluke koje donosimo i akcije koje poduzimamo sada imat će direktan utjecaj na okoloiš koji ostavljamo budućim generacijama. Mi, svatko od nas, odgovoran je za akcije kojima ćemo pomoći ili povrijediti naš okoliš. Hvala “Roniti se mora” što rade ovaj jako važan posao; sigurno ćemo im se pridružiti u njihovoj 21-oj akciji – nadamo se, uskoro – rekao je britanski veleposlanik.

Foto: Damir Zurub – Roniti se mora

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.