2 min. čitanja

Temperatura mora već je blizu rekordne. Stručnjak tvrdi da će još rasti – Posljedice mogle biti katastrofalne

Temperatura mora već je blizu rekordne. Stručnjak tvrdi da će još rasti – Posljedice mogle biti katastrofalne
Foto: pixabay / Ilustracija

Današnja temperatura mora u Splitu, u osam sati bila je čak 27 stupnjeva Celzijusa. Najviša ikad temperatura mora u Splitu, izmjerena je 31. srpnja 2016. i iznosila je 28,7 stupnjeva, dakle jasno je svima koliko smo blizu obaranja ovog rekorda. Tim prije što je rekordna temperatura izmjerena usred, a ova jučerašnja na početku ljeta.

– Ove temperature mora, nisu nešto normalno. Konstantno je zagrijavanje mora i ono je sve toplije. Površinski slojevi mora se strahovito zagrijavaju i “proizvode” temperature koje nisu, do sad kod nas bile “normalne”. No, valja istaknuti kako će temperature mora biti i još veće, pogotovo u zaljevima, gdje je more u pravom smislu riječi stajaćica. Tako su u Pirovačkom zaljevu znale biti izmjerene temperature more između 29 i 30 stupnjeva Celzijusa, pa čak i preko 30 stupnjeva i u toj su toplini mora mogli izdržati samo cipli, kazuje za Zadarski.hr prof. Alen Soldo, sa Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

Ovo “vrilo” more, generalno ne može naškoditi životinjskom odnosno ribljem svijetu, jer kad ribe, u površinskom sloju mora osjete da im je vruće, jednostavno se povuku u dubinu, gdje već nakon nekoliko metara temperatura mora drastično opada.

Međutim, povećana temperatura mora može proizvesti velike probleme našim ribarima

Naime, ukoliko se more nastavi nekontrolirano zagrijavati sve ribe će “pobjeći” u dubinu, pa ribari neće imati što loviti, odnosno trebat će im alati za velike dubine. Dalje, povećana temperatura mora će uvelike utjecati na život u moru, jer je većina morskih organizama hladnokrvna, što znači da uvelike ovise o temperaturi mora i to ne samo zbog ishrane, već i zbog svojih migracija – kazuje Soldo.

Zagrijavanje Jadranskog mora može dovesti i do pojave novih ribljih vrsta u Jadranu i to onih koje “vole” toplo more.

– Valja vidjeti kako će one utjecati na starosjedioce Jadranskog mora. Tako npr. imali smo pojavu ribe lav, koja je prošle godine fotografirana u blizini otoka Visa. Ona živi u toplim morima (Crveno more…) i ona je preko Sueskog kanala ušla u Mediteran, a odatle dalje i u Jadran. Radi se o ribi koja je veliki predator, koja napada sve živo u moru, pa i one naše jadranske morske predatore koji su nama komercijalno značajni (zbog ribolova). Kako riba lav nije komercijalno značajna, jer je nitko ne lovi, zbog njene ružnoće i ne želi jesti, ona nema komercijalni značaj. Na žalost, zbog zagrijavanja mora je ušla i u Jadran, iako je sjeverni Jadran, najhladniji dio mediteranskog mora. Riba Lav, je u mnogim zemljama Mediterana svojom pojavnošću napravila pravi “pokolj” među autohtonim ribama i velika je opasnost za sve stanovnike mora. Tako da su čak neke mediteranske zemlje dale odobrenje da se lava istrijebi – kazuje Soldo.

S obzirom na temperature mora, koje će ovo ljeto biti i još više, gotovo se nemoguće rashladit. Jer kad je temperatura zraka 36 ili 37 stupnjeva Celzijsa i to u hladu, a temperatura mora veća od 27 ili 28 stupnjeva jasno je, da kupanje u moru ne može dati nikakvu ugodu.

– Suludo je otići na more prije 17 sati. Nitko normalan to ne bi trebao raditi, jer se čovjek ne može “rasfriškat” u moru, što od sunca, a što od velike temperature mora. Nitko se ne može rashladit u moru koje ima temperaturu blizu 30 stupnjeva Celzijusa – zaključuje prof. Alen Soldo.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.