>
  2 min. čitanja

Tanker koji je plovio za Jadran, pogođen krstarećim projektilom!

Tanker koji je plovio za Jadran, pogođen krstarećim projektilom!
Foto: VesselFinder

Tanker koji plovi pod norveškom zastavom pogođen je krstarećim projektilom za koji se pretpostavlja da je lansiran iz dijela Jemena pod nadzorom pobunjenika Huta. Napad se dogodio u Crvenome moru blizu jemenske obale. Buknuo je požar, ali nije bilo stradalih.

Napad na tanker Strinda dogodio se oko 60 nautičkih milja (111 km) sjeverno od tjesnaca Bab al-Mandab, koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev, oko 21 po lokalnom vremenu, rekao je američki dužnosnik za Reuters. Drugi američki dužnosnik rekao je da se Strinda mogla kretati na vlastiti pogon u satima nakon napada.Huti, koji su posljednjih godina značajno proširili svoj arsenal oružja, su naknadno preuzeli odgovornost za napad.

Mjesto napada na tanker Strinda

Američki ratni brod poslan je u pomoć, a tanker je trenutačno na putu prema sigurnoj luci. Jemenski Huti prije su objavili da će gađati brodove na Crvenome moru zbog izraelske ofenzive na Gazu.

"U vrijeme napada nije bilo američkih brodova u blizini, ali razarač američke mornarice USS Mason odgovorio je na poziv Strinde i trenutno pruža pomoć", objavilo je Središnje zapovjedništvo američke vojske, koje nadzire američke snage na Bliskom istoku.

Podsjetimo, početkom mjeseca napadnuti su američki ratni brod i više komercijalnih plovila. a krajem studenog, jemenski Huti zaplijenili su teretni brod u britanskom vlasništvu, a pod japanskom upravom u južnom Crvenom moru. Izrael je ovaj incident opisao kao "iranski teroristički čin" s posljedicama za međunarodnu pomorsku sigurnost.

Jemenska milicija tvrdila je da je brod izraelski, a glasnogovornik je rekao da je zapljena samo početak "bitke na moru".

0:00
/0:47

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NEVJEROJATNA SNIMKA DESANTA Pirati sletjeli helikopterom i oteli teretni brod u Crvenom moru!
Jemenski Huti zaplijenili su teretni brod u britanskom vlasništvu, a pod japanskom upravom u južnom Crvenom moru. Izrael je ovaj incident opisao kao “iranski teroristički čin” s posljedicama za međunarodnu pomorsku sigurnost. Jemenska milicija tvrdi je da je brod izraelski, a glasnogovornik je rekao da je zapljena samo početak “bitke
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.