1 min. čitanja

Talijanska ekipa ipak pobijedila Fiumanku

Talijanska ekipa ipak pobijedila Fiumanku
Foto: Facebook/Fiumanka

Pobjedu u 25. regati Fiumanka odnio je talijanski Shockwave 3 - Prosecco.doc nakon uloženog prigovora na rezultate koji su proglasili slovensku jedrilicu The Way of Life EUR 005 pobjednicom.

Fiumanka i ESMR (European Media Sailing Race) regata počela je u 12 sati u Riječkom zaljevu, čime se privodi kraju ovogodišnja međunarodna jedriličarska manifestacija, koju već 25 godina udomaćuje Rijeka.

Nakon dugog vodstva talijanske ekipe pod vodstvom kormilara Claudia Dimartisa, prva je u cilj ušla slovenska ekipa s kormilarom Gašparom Vinčecom.

Shockwave 3 - Prosecco.doc uložio je prigovor na rezultat, a Odbor za proteste jedrilica penalizirao je slovensku Way of Life EUR 005 s 30 posto u realnom vremenu zbog prekršaja pravila 10. To je jedno od osnovnih pravila jedrenja koje nalaže da se jedrilica koja jedri lijevim uzdama mora uklanjati jedrilici koja jedri desnim uzdama.

Inače, regata se jedri na dvije rute, ovisno o tipu i vrsti jedara na jedrilicama, u obiteljskoj i regatnoj grupi.

Obiteljske jedrilice jedre kraću rutu dužine 7 nautičkih milja, do Kostrene i natrag u luku, dok regatne jedrilice jedre rutu ukupne dužine 14 nautičkih milja. Dio rute jedre skupa s obiteljskim krstašima do Kostrene, zatim prema vanjskoj plutači smještenoj pri sredini Riječkog zaljeva, a potom prema luci u cilj.

Svi sudionici regate startali su istovremeno u ravnini svjetionika na kraju riječkog lukobrana, a cilj su dostigli u luci.

Jedriličare je, po završetku regate, na Gatu Karoline Riječke dočekao prijenos utakmice Europskog prvenstva Španjolska-Hrvatska, s početkom u 18 sati.

Očekuje se u nedjelju još nekoliko aktivnosti u sklopu 25. Fiumanke. Program počinje windsurfanjem, nastavlja sportsko-ekološkom trkom Fiumanka Eco Run, a završava regatom SUP Fiumanka, prenosi Radio Rijeka.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.