Svjetski stručnjak za morske pse Andrej Gajić imenovan počasnim Ambasadorom Mediterana ispred Barcelonske konvencije UN-a

Morski biolog i patobiolog  Andrej Gajić jedan je od svjetskih stručnjaka za morske pse i raže. Trenutno živi u Valoni, a svoj rad usmjerava o na malo poznate i kritično ugrožene vrste. U 31 godini života objavio je više od 65 znanstvenih radova, nositelj je mnogih priznanja, a rado surađuje i s našim portalom. Najnovije njegovo postignuće je imenovanje za počasnog Ambasadora Mediterana ispred Barcelonske konvencije UN-a.

- Nagrada je dodijeljena kao priznanje za Andrejev ukupni znanstveni doprinos u Jadranskom moru, kao i ostatku Sredozemlja, kao i za značajan doprinos koji je dao u dopunama odredaba Barcelonske konvencije, te Aneksa II njenog Protokola. U ovom trenutku važno je naglasiti da je upravo Andrej odigrao i ključnu ulogu u razvoju biologije mora u Bosni i Hercegovini, koja je prethodno bila potpuno zanemarena - naglasio je Dr. sc. Senad Oprašić, član biroa Barcelonske konvencije i GEF focal point.

- Andrej je međunarodno nagrađivani znanstvenik, koji je posvetio čitav svoj život boljem razumijevanju i zaštiti morskih pasa i raža. Naprosto smo bili zapanjeni njegovim jedinstvenom pristupom, ljubavlju, poštovanjem ali i velikim znanjem. Sigurni smo da će njegov način rada doprinjeti dugoročnoj zaštiti vrsta o kojima toliko brine - zaključila je na dodjeli priznanja Željka Škaričić, direktorica PAP/RAC za Sredozemno more.

- Pored njegove međunarodne karijere, vrijedi istaći da je Andrej posebno vezan za Neum-Klek, jedini dio mora koji pripada Bosni i Hercegovini, gdje je započeo svoju karijeru, sproveo mnogobrojna znanstvena istraživanja koja su rezultirala originalnim podacima o brojnim značajnim vrstama, te dala preporuke za njihovu zaštitu. U svom radu Andrej aktivno radi na edukacijama i redovito surađuje s lokalnom zajednicom. U njemu vidimo trajnog znanstvenog suradnika u svim aktivnostima kada je u pitanju zaštita morskog i obalnog područja BiH, odnosno Neuma, koji tako dobro poznaje i uvijek mu se rado vraća - izjavio je mr. oec. Josip Njavro, koordinator CAMP BiH i pomoćnik načelnika općine Neum.

Pas volonja (Hexanchus griseus) - Foto: S. Ribaj 

Trenutna istraživanja usredotočena na razumijevanje ugroženih morskih pasa i raža u južnom Jadranu

- Kao Ambasador Sredozemnog mora, zagovarat ću znastveno utemeljeno i klimatski-pametno očuvanje vrsta, koje možemo postići kroz regionalno jedinstvene mjere za dugoročnu in-situ konzervaciju. Nadalje, zagovarat ću značaj donošenja novih spoznaja o vrstama koje su ocijenjene kao nedovoljno poznate na IUCN listama, te značajnom proširenju zaštićenih područja i njihovom kvalitetnijem menadžmentu. Moja trenutna istraživanja usredotočena su na razumijevanje iznimno rijetkih i vrlo ugroženih morskih pasa i raža u južnom Jadranu, njihovih ključnih staništa i naravno ugroženosti. Sa stečenim spoznajama nadam se da ćemo moći predložiti bolje regionalne mjere za zaštitu - izjavio je međunarodno nagrađivani znanstvenik Andrej A. Gajić koji djeluje u oblastima ihtiolohije i patobiologije.

Jedno od predavanja u Washington DC - Foto: National Geographic

Ostale značajne nagrade i priznanja u protekle tri godine:

Posebno priznanje Vlade BiH za izvanredna znanstvena postignuća, Sarajevo (2021)

National Geographic EC Leadership award, Washington, D.C. (2020)

UNESCO fellowship award, Paris (2020)

Man of the Year, Sarajevo (2019)

Drymonema dalmatinum u Neumu - Foto: A. Kahrić

Publikacije u 2022. godini

Sa svojim kolegama, Andrej je u 2022. godini objavio rad o rijetkom i kritično ugroženom psu prascu u prestižnom časopisu Journal of Fish biology, kao i rad o trenutnom stanju kritično ugroženog sklata u središnjem Jadranu donoseći jedinstvene podatke o novorođenim, juvenilnim i adultnim jedinkama. Pored toga, u tisku mu se nalazi rad o novorođenom psu tupanu u južnom Jadranu, dok tri rada na raritetnim vrstama upravo završava.

Mladi pas tupan (Carcharhinus plumbeus) - Foto: E. Karalić

Koji su trenutni prioriteti za konzervaciju u Sredozemnom moru?

- Sredozemno more danas je vrlo važan hotspot bioraznolikosti, koji se našom krivicom nalazi pod višestrukim i ozbiljnim prijetnjama. Trenutno stanje morskih pasa i raža u Mediteranu je krajnje zabrinjavajuće – a urgentan multidiscilplinarni i međudržavni pristup neophodan je da se ostvari njihova učinkovita dugoročna zaštita.

Neophodno je definirati ekološka područja u kojima se nalaze ključna staništa i mrijestilišta/kotilišta i ugrožene vrste. Recimo, jedna od ovogodišnjih studija naglašava da malo ribarstvo ulovi više morskih pasa unutar djelomično zaštićenih (PPA), nego nezaštićenih područja – što ukazuje na ozbiljne nedostatke u uspostavljanju i upravljanju PPAs, što svakako važi i za MPAs (morska zaštićena područja). Stoga je mandatorno proširiti obuhvat postojećih PPAs/MPAs i još važnije - usredotočiti se na njihovo učinkovito upravljanje.

Trebali bismo svakako gledati i dalje od karizmatične megafaune, budući da postoji značajan broj manje poznatih vrsta koje su također na rubu opstanka, a ipak im se predaje minorna pozornost. Nedovoljno poznate (DD) vrste često se zanemaruju, što stvara opasnu iluziju o trenutnom stanju pojedinih taksonomskih grupa. Recentna studija pokazala je da bi upravo takve vrste mogle biti ugroženije od pojedinih prethodno procijenjenih vrsta i nadalje predviđa da više od polovine DD vrsta prijeti izumiranje - smatra Gajić.

Improvizacijske tehnike u istrazivacnom tehnikom ronjenju, Žuljana - Foto: Sharklab ADRIA

IZVOD IZ BIOGRAFIJE:

Andrej A. Gajić međunarodno je nagrađivani znanstvenik, autor, predavač, podvodni istraživač, ROV pilot i padobranac. Njegove studije bazirane su na boljem razumijevanju uticaja zagađenja na razvoj bolesti morskih pasa i raža, te uspostavi njihove dugoročne zaštite. Većinu svoje karijere posvetio je radu na lokalnom nivou i razvoju biologije mora u Bosni i Hercegovini, za što je dobio Posebno vladino priznanje za izvanredne naučne rezultate (2021), National Geographic EC Leadership nagradu (2020), te Osoba godine (2019).
Publicirao je preko 70 naučnih tekstova i dvije knjige, a predavao u više od 75 država, uključujući TED, National Geographic i mnoge druge konferencije i univerzitete. Nadaleko je poznat po svojim višestrukim angažmanima kao vodeći znanstvenik pri National Geographic (Wasghington, D.C.) i Discovery Channel (New York), a osnivač je i direktor Sharklab ADRIA: Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju, te nosilac UNESCO fellowship.  National Geographic je istaknuo Andreja i na njegovoj biografiji djelomično zasnovano ukupno četiri knjige za učenje engleskog jezika namijenjenje osnovnoj i srednjoj školi. Rezultati njegovog rada promovirani su u više od 100 medija uključujući NatGeo WILD, Discovery, 21st Century FOX, Deutsche Welle, BBC, CNN, Arte i mnoge druge. Trenutno živi i radi u Valoni, na jugu Jadranskog mora.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Svjetski stručnjak za morske pse s timom znanstvenika objavio studiju o neobičnom i rijetkom psu u Jadranu | | Morski HR
Morski biolog i patobiolog Andrej Gajić jedan je od tek nekoliko najvećih svjetskih stručnjaka za morske pse i raže. Posljednjih šest godina sa svojim timom aktivno radi na istraživanju jedne od
ŠAPTAČ MORSKIM PSIMA Zaštitno lice National Geographica za Morski HR: “Ubijaju milijune radi peraja!” | | Morski HR
Svjetski je dan svjesnosti o morskim psima. Tim povodom, između brojnih obaveza, uhvatili smo vrhunskog stručnjaka za morske pse, čije se biografije mogu posramiti mnogo stariji od njega. Morski