2 min. čitanja

SVJETSKI JE DAN POMORSTVA - UN poručuje: "Zelena tranzicija pomorskog sektora je neophodna za održivu budućnost!"

SVJETSKI JE DAN POMORSTVA - UN poručuje: "Zelena tranzicija pomorskog sektora je neophodna za održivu budućnost!"
Foto: UN

Pandemija COVID-a dodatno je naglasila profesionalizam i požrtvovnost dva milijuna pomoraca koliko ih služi u svjetskoj trgovačkoj floti. Brodski transport nastavio je za to vrijeme prevoziti čak više od 80% svjetske trgovine, uključujući vitalne i neophodne medicinske potrepštine, hranu i drugu osnovnu robu. Ali stotine tisuća pomoraca suočavaju se s humanitarnom krizom jer su takoreći 'nasukani' na moru, u nemogućnosti otići s brodova kojima upravljaju te s ugovorima produženima na nekoliko mjeseci. Ovo se stanje mora hitno riješiti tako da se pomorce proglasi ključnom radnom snagom i osiguraju im se sigurne promjene posade.

Međunarodna pomorska organizacija (IMO – International Maritime Organization) svake godine slavi Svjetski dan pomorstva. Pojedinim vladama u svijetu prepušteno je da sami odaberu točan datum, ali obično se taj dan obilježava tijekom posljednjeg vikenda u mjesecu rujnu. Smisao ovog dana jest usmjeriti pozornost na važnost sigurnosti na moru i zaštitu morskog okoliša te naglasiti poseban angažman IMO-a.

Tema 2022. - Nove tehnologije za ekološko pomorstvo

Tema za ovu, 2022. godinu odražava potrebu da se podrži zelena tranzicija pomorskog sektora u održivu budućnost, a da nitko ne bude zanemaren ni zakinut. Neophodno je usredotočiti se na važnost održivog pomorskog sektora i potrebu za ponovnom izgradnjom boljeg i zelenijeg svijeta nakon pandemije, stoji na službenoj stranici Ujedinjenih Naroda.

Tema 2022. također će omogućiti niz aktivnosti za proučavanje specifičnih tema povezanih s promicanjem inovacija i prihvaćanjem novih tehnologija kako bi se podržale potrebe za zelenijom tranzicijom pomorskog sektora, posebno u kontekstu zemalja u razvoju, a posebice malih otočnih država u razvoju (SIDS) i najmanje razvijenih zemalja (LDC).

U naglasku su ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDGs), posebno SDGs 13 i 14 o klimatskim mjerama i održivog korištenja oceana, mora i morskih resursa; SDG 9 o industriji, inovacijama i infrastrukturi; i SDG 17, koji naglašava važnost partnerstva i provedbe za postizanje ovih ciljeva.

Ovogodišnje obilježavanje dana pomorstva obilježit će se 29. rujna 2022.

Međunarodnim brodskim prijevozom se prevozi više od 80 posto globalne trgovine diljem svijeta. Dostava je postala najučinkovitija i najisplativija metoda međunarodnog prijevoza većine roba; pruža pouzdano, jeftino sredstvo za prijevoz robe diljem svijeta, olakšava trgovinu i pomaže u stvaranju prosperiteta među nacijama i ljudima.

Svijet se oslanja na sigurnu i učinkovitu međunarodnu brodsku industriju, koja je bitna komponenta svakog programa za budući održivi zeleni gospodarski rast na održiv način.

Promicanje održivog brodarstva i održivog pomorskog razvoja jedan je od glavnih prioriteta IMO-a u nadolazećim godinama. Stoga, energetska učinkovitost, nova tehnologija i inovacije, pomorsko obrazovanje i obuka, pomorska sigurnost, upravljanje pomorskim prometom i razvoj pomorske infrastrukture: razvoj i provedba globalnih standarda koji pokrivaju ova i druga pitanja poduprijet će predanost IMO-a da osigura institucionalni okvir nužan za zeleni i održivi globalni sustav pomorskog prometa.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.