3 min. čitanja

Svi morski putovi i ovo ljeto vode na Kornate

Svi morski putovi i ovo ljeto vode na Kornate
Foto: Boris Kačan

U jednom od naših najatraktivnijih nacionalnih parkova imaju veći broj posjetitelja nego lani. Na Kornatima očekuju i dobru jesen, pogotovo jer nautička sezona dulje traje. Unatoč tomu, pokušavaju se oduprijeti masovnom dolasku turista, jer gosti koji stižu onamo, trebaju upravo suprotno - mir i tišinu.

Završetak još jednog kolovoškog vikenda, smjena nautičara i pomalo opustjela uvala na otoku Levrnaka. Ovoj obitelji - savršen spoj!

- To je nama odmor. Ako ne dođem barem jednom godišnje, nije to dobra godina! To je božanski. Kornati su stvarno najljepša stvar na svijetu, govori Daniel Ježina, vlasnik konobe na Kornatima.

Foto: Boris Kačan

Kornatska golet nudi sve što im treba. Posebno onima, koji bježe iz velikih gradova. I ljepota, i more, i priroda, i mir, i tišina. Dolazimo zadnjih 15 godina i vraćat ćemo se i u budućnosti.

Po dozu mira često dolaze i sa susjednog Dugog otoka, iz mjesta Sali.

A Kornate, osim bezbroj uvala, krasi i gastronomska ponuda. Osjeti se, međutim, da je u vjerojatno najatraktivnijem akvatoriju u zemlji nautički turizam u 'minusu' u odnosu na lani.

Foto: Boris Kačan

- Manje je ljudi generalno. Pogotovo peti i šesti mjesec ja bih rekao. Nije nam ni vrijeme bilo naklonjeno da budem iskren. Sedmi mjesec je bio tako-tako, a osmi nas je vrijeme poslužilo - naglasio je Ježina.

Ipak, ni 20 milja od kopna nisu pošteđeni masovnosti. Turistički brodovi na Levrnaki pristaju jedan za drugim. Odredište: plaža Lojena.

Na vrhuncu sezone po Kornatima plovi i 600-tinjak brodova dnevno.

- Prvih sedam mjeseci bilježimo ukupan rast od nekakvih 6 posto. I tako do kraja osmog mjeseca, također, gledamo na tih oko 5 posto povećanja - naglasio je Ježina i dodao kako se nadaju kvalitetnoj posezoni.

No na Kornatima ne žele 'trčati' za boljom statistikom. Pogotovo u špici sezone.

Naš je zadatak rasporediti taj broj posjetitelja, koliko god možemo na pred i posezonu i osigurati, prije svega, koliko god je to moguće, sigurnost posjetitelja, što je nama najvažnije i, naravno, zaštitu prirode zbog čega smo mi tu, govori.

Kako bi ovi otoci i dalje bili i ostali istinski raj za sve njihove posjetitelje.

Iz Betine većina brodova isplovljava prema Nacionalnom parku Kornati.

Petar Mikuličin za HRT je rekao kako iako brojevi govore da je manjem broju nautičara u šibensko-kninskoj županiji, u Betini je suprotna situacija.

Sanja Burtina, voditeljica čartera u betinskoj marini rekla je kako su iznimno zadovoljni sa sezonom.

- Imamo povećanje 15 posto u tranzitnim vezovima, a godišnji su vezovi puni, a u čarteru imamo povećanje za 7 posto - naglašava.

Dodaje kako imaju dobre najave za post sezonu.

- Većina naših gostiju ide na Kornate, a otok Murter je odredišna točka iz koje najveći brod ide u Kornate, što organizirano, a što individualno - rekla je Burtina.

Dodaje da gosti nautičari ne samo što plaćaju vez, oni plaćaju i osim ugostiteljstva sve dadžbine vezane uz nautiku.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.