2 min. čitanja

SVETA KATA, SNIJEG NA VRATA Što kaže tradicija o blagdanu ove svetice?

SVETA KATA, SNIJEG NA VRATA Što kaže tradicija o blagdanu ove svetice?
Foto: Goranci

U spomen na nebesku zaštitnicu Sv. Katarinu Aleksandrijsku, danas, 25. studenoga, se po katoličkom kalendaru slavi blagdan Sv. Katarine ili Svete Kate.

Kako stoji u zapisima, Katarina Aleksandrijska je rođena 282. godine u Aleksandriji. Bila je žena visokog položaja u društvu, a k tomu lijepa i pametna. Nakon što je u Aleksandriji mučenički posvjedočila svoju vjeru, pučka pobožnost razvila je o njoj razne legende i čudnovate zgode.

Najpoznatija legedna o sv. Kati jest ona vezana uz rimskog upravitelja Maksimina Daia koji je lijepu Katarinu htio oženiti. Budući da ga je odbila, on šalje 50 mislilaca da je uvjere kako Isus Krist nije mogao biti Bog jer je raspet na križu.

Ali, kako kaže legenda, svojim izvanrednim govorništvom i dobrim poznavanjem teologije i filozofije, uvjerila je tih 50 mislilaca da je Isus Bog i uspjela ih je također obratiti na kršćanstvo.

Iz obijesti i nemoći Maksimin daje pogubiti tih 50 mislilaca, a Katarinu odlučuje mučiti. U tu svrhu napravo je, prema nekim legendama, kotač s bodežima koji su je trebali sasjeći. No, tu se javlja Božja ruka i mučilo se raspada.

Nakon ovog čudesnog događaja Maksimin naređuje da se Katarinu odvede izvan Aleksandrije i naređuje da joj se odrubi glava. Ubijena je 304. godine u Aleksandriji. Prema predaji, anđeli su odnijeli njezino tijelo na Sinaj i pokopali ga te se tamo i danas nalazi Samostan sv. Kate.

Značenje imena Katarina

Značenje imena Katarina nije u potpunosti sigurno, ali se sa sigurnošću zna da ima porijeklo u grčkom jeziku. Smatra se kako je povezano s grčkim imenom Haikaterine ili Hekaterine što je povezanos s Hekatom, božicom svijeta mrtvih i vradžbina.

Osim toga, ime Katarina povezuje se i s grčkom riječju katarza, što se povezuje s čistoćom i emocijama zbog čega se Katarina naziva ‘onom koja je čista’. Latinska inačica imena je Catharina koja je također izvedena od grčke riječi hekateros što znači ‘svaka od oboje’.

Tradicija o svetoj Kati

Nekada su na selu do 25. studenog svi vanjski radovi bili završeni, više se nije radilo na polju, a ljudi su se sve više družili i odlazili u posjete jedni drugima te provodili vrijeme uz obitelj. Žene su već tada počele razmišljati o kolačima i pripremama za blagdane. U narodu od tog dana počinju pripreme za Božić, u nekim se krajevima od tog dana posti četiri tjedna, a vjernici idu na mise zornice i duhovno se pripremaju za blagdane koji slijede.

Sv. Katu danas slave kao zaštitnicu djevojaka, djevica, dojilja, filozofa, znanstvenika, učitelja i učenika, teologa, zanatlija i svih zanimanja koji se bave kotačima.

Blagdanom sv. Katarine, počinje božićna priprava koja traje točno mjesec dana Od ovoga blagdana do Božića nema više vjenčanja i većih proslava, uz što postoji i izreka: “Sveta Kata zatvara vrata”.

Sveta Kata je je i blagdan koji nagovještava hladnije dane i snijeg pa se kaže: “Sveta Kata, snijeg na vrata”.

Za Svetu Katarinu se kaže da je simbol hrabrosti i odlučnosti. Svim Katarinama, Katama, Kajama, … i svima koji nose izvedenice iz tog imena čestitamo njihov imendan.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.