2 min. čitanja

Šverceri kokaina iz Ekvadora u Ploče dobili zatvorske kazne, a USKOK im uzeo imovinu i državi pribavio milijune!

Šverceri kokaina iz Ekvadora u Ploče dobili zatvorske kazne, a USKOK im uzeo imovinu i državi pribavio milijune!
Foto: MUP / Ilustracija

PLOČE - Visoki kazneni sud potvrdio je presudu splitskog Županijskog suda kojom su Robert Gabrić, Talijan Andrea Merusi i carinik Zoran Erjauc osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od četiri i pol, pet i šest godina zbog sudjelovanja u skupini supružnika Mate i Sanje Jerković te šverca kokaina iz Ekvadora. Jerkovići su se nagodili s USKOK-om, dok je preostala trojka išla na suđenje.

Potvrđena je odluka splitskog suda i o oduzimanju imovinske koristi. Gabrić je ostao bez vozila Opel Combo, a Erjauc bez novog Volva S60 vrijednog 222 tisuće kuna, kao i bez dva milijuna kuna koje je sklonio kod prijatelja. U postupku je utvrđeno kako je Erjauc kaznenim radnjama ostvario imovinsku korist od 326 tisuća eura pa mora nadoknaditi još 18 tisuća eura razlike, piše Dalmatinski portal.

Gabrić će morati u državni proračun uplatiti 10 tisuća eura, a Talijan Merusi čak 525 tisuća eura.

Jerkovići su nakon sporazuma s tužiteljicom Dairom Barović osuđeni na osam godina i 10 mjeseci zatvora, odnosno, tri i pol godine, izrečene su im sporedne novčane kazne od milijun i pol kuna, odnosno, 750 tisuća kuna. Oduzeta im je i blokirana imovina, kuća od 500 kvadrata s bazenom u Metkoviću, stan od 150 kvadrata s garažom i građevinsko zemljište u Zagrebu, te tri skupocjena vozila BMW X5, Audi A4 i A5. Ukupno je oduzeta imovinska korist od oko 10 milijuna kuna.

Droga je u luku Ploče stizala skrivena u kontejneru s bananama, a nesmetan provoz osiguravao je carinik Erjauc. Mate Jerković i Gabrić su drogu kod osnovne škole pretovarali u Opel Combo, a potom je Gabrić drogu skladištio u stanu u Metkoviću. Sanja Jerković je davala upute kako će kokain predati Merusiju i drugim kupcima.

U najmanje šest navrata isporučili su najmanje 103 kilograma kokaina po cijeni od najmanje 25 tisuća eura po kilogramu. Merusi je u dva navrata preuzeo po 21 kilogram kokaina. Prvu isporuku je obavio, no deset dana kasnije je uhićen dok je vozio drugu turu. USKOK je izračunao da je na preprodaji kokaina zarađeno najmanje 2 milijuna eura.

Erjauc se žalio na utvrđeni iznos protupravne imovinske koristi, smatrajući da je trebalo uzeti dulje razdoblje promatranja prihoda njegove obitelji od pet godina, no argument je Visoki kazneni sud odbio pozvavši se, među ostalim, i na snimljeni razgovor u kojem Erjauc obrazlaže koliko je dobio od Jerkovića: ‘Kupio sam stan, auto, sto, sto dvadeset tisuća, mi smo ovu priču stvarali pet godina.’

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: NAJVEĆA ZAPLJENA DO SAD Policija uz pomoć ronilaca u luci Ploče pronašla rekordne količine droge | | Morski HR
PLOČE - Policijska uprava dubrovačko-neretvanska danas je na konferenciji za novinare izvijestila o zapljeni 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina, ukupne vrijednosti 17 milijuna eura. Ovo je
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.