1 min. čitanja

Švedska i Finska izvele zajedničke zračne i pomorske vježbe

Švedska i Finska izvele zajedničke zračne i pomorske vježbe
Foto: Youtube / Screenshot

Nakon što su u srijedu izvele zajedničke zračne i pomorske vježbe u Baltičkom moru, Švedska i Finska su u priopćenju istaknule da je cilj razviti sposobnost zemalja za izvođenje zajedničkih operacija u kratkom vremenu.

Iz Švedske su u manevrima sudjelovali brodovi i lovci JAS-39 “Gripen”, kao i postrojba signalnih postrojbi. Iz Finske je u vježbi sudjelovao lovac F-18 Hornet i brod. U vježbama je sudjelovala i tzv. teleratna bojna čiji je posao elektroničko ratovanje.

Vježbe su bile dugo planirane, međutim, prema riječima zamjenika zapovjednika jedinica za brzo reagiranje švedskog ministarstva obrane Jonasa Vikmana, u sadašnjim realnostima suradnja dviju zemalja na vojnom području posebno je aktualna. Dan prije, zapovjednik švedskih oružanih snaga Mikael Byden rekao je da je prijetnja Švedskoj u pozadini ruske operacije u Ukrajini povećana i da to utječe na aktivnosti vojske.

U priopćenju za javnost švedski ministar obrane Peter Hultqvist naglašava da je vježba važan korak u jačanju nacionalne obrane.

– Vlada čiji sam član i dalje inzistira na sankcijama Rusiji, podršci Ukrajini i jačanju Švedske. Vježbe s Finskom važna su mjera za jačanje naše obrane. Uvježbavajući interakciju vojnih snaga sa susjedima, povećat ćemo našu sposobnost zajedničkog djelovanja ako je potrebno – rekao je švedski ministar.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Četiri ruska borbena zrakoplova narušila švedski zračni prostor nad Baltičkim morem
Rusija otišla korak dalje – Zaprijetili Švedskoj i Finskoj!
STRAH OD RUSKE INVAZIJE Ruski brodovi u Baltičkom moru, Švedska i Danska šalju vojsku
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.