3 min. čitanja

Sukošanski svećenik koji je pretukao časnu sestru nakon zatvora sada služi mise na otoku Ravi

Sukošanski svećenik koji je pretukao časnu sestru nakon zatvora sada služi mise na otoku Ravi
Foto: Boris Kačan / Zadarska nadbiskupija / Marin Gospić / Zadarski list / Općina Sukošan

Nakon što je prošle godine sukošanski župnik Domagoj Kelava prebio dvije žene, časnu sestru i svoju susjedu, završio je u zatvoru. Ipak, po odsluženju kazne Zadarska biskupija nije prekinula njegovu službu, već ga je prebacila u drugu župu.

Tako don Kelava već pet mjeseci svoju svećeničku službu obavlja na malom i slabo naseljenom otoku Ravi u blizini Zadra, koji nema ni sto stanovnika. Tamo, kako su za Index rekli iz Zadarske biskupije, odlazi služiti nedjeljne mise te povremeno sprovode. Dakle, nakon izlaska iz zatvora dobio je posao koji obavlja jednom tjedno, uz poneku iznimku.

Iz Zadarske biskupije kažu da ne znaju kako se don Kelava uklopio u zajednicu na otočiću Ravi, ali da pretpostavljaju da je, s obzirom na to da je već pet mjeseci tamo. Kelava je na spoznaju da razgovara s novinarkom, poklopio slušalicu i od tada se više ne javlja na telefon.

Upravni kazneni postupak nad Kelavom je započet odmah nakon počinjenja kaznenih djela, a iz Zadarske biskupije kažu da su mu kaznene i disciplinske mjere na kanonskom području izrečene 2. lipnja 2022. i otpuštene o Božiću 2022., kada je postao upravitelj Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na otoku Ravi.

"Nakon kaznenog postupka te ispunjenja kaznenih i disciplinskih mjera zbog lošeg i neprihvatljivog ponašanja koje Crkva osuđuje i zbog kojih žali, gajimo nadu i povjerenje u popravak. Koristimo ovu prigodu i izričemo još jednom naše isprike žrtvama i svima koji su zbog neprimjerenog ponašanja u spomenutom slučaju bili povrijeđeni", poručili su iz Zadarske nadbiskupije.

Biskupija: Don Kelava je poput drugih zatvorenika, svoju je kaznu odslužio i može se vratiti u službu

Na osnovu čega je don Kelava vraćen u Crkvu nakon što je bio u zatvoru te što biskupija misli, kakav će sada uzor kao svećenik biti vjernicima na otoku Ravi. Iz biskupije su Indexu odgovorili da se, kao i svaki drugi zatvorenik, i svećenik nakon izvršenja kazne ima mogućnosti vratiti u službu jer je svoju kaznu odradio.

"Kad osoba izvrši kaznenu i disciplinsku mjeru, može se vratiti na dužnost u mjeri u kojoj joj to nadređeni propiše. Don Kelava nije počeo vršiti službu župnika, a da prethodno nije izvršio disciplinske kazne koje su mu propisane. To je kao i kada drugi ljudi izađu iz zatvora. Oni se tada ponovno vraćaju u društvo", odgovor je biskupije.

Časna preselila u inozemstvo

Časna sestra Aneta, koju je Kelava prošle godine prebio, u međuvremenu se preselila u inozemstvo. O detaljima njenog preseljenja nije se uspjelo puno doznati jer za razmještaj časnih sestara, kako kažu iz Zadarske biskupije, nisu odgovorni oni, već o tome odlučuju redovničke zajednice.

Prema riječima mještana Sukošana, svećenik Domagoj Kelava je ispred župnog ureda u vidno alkoholiziranom stanju najprije glasno vičući verbalno napao 70-godišnju časnu sestru, psujući je riječima "je*em ti mater", da bi je potom udario zatvorenom šakom po licu, uslijed čega je časna pala na tlo.

Nakon toga se udaljio u župni ured, a časna sestra je zbog udarca i pada na tlo zadobila vidljive ozljede lica i ogrebotine na laktu lijeve ruke za koje je tvrdila da su dobivene od posljedica pada, zanijekavši da ju je prebio svećenik. Zbog napada je don Kelava dobio deset dana zatvora.

Nakon što je izašao iz zatvora, Kelava je napao 43-godišnju ženu, svoju susjedu, koja je zadobila lakše tjelesne ozljede. Kada se vraćala s posla, zaletio se na nju i vikao: "Zbog tebe sam završio u zatvoru, pi**a ti materina." Uhvatio ju je s obje ruke za vrat i počeo daviti. Pala je na tlo i zadobila ozljede. Za drugi napad dobio je 17 dana zatvora, ali je nakon donošenja presude odslužio dva dana jer je tijekom postupka boravio 25 dana u istražnom zatvoru.

Mateja Čelebija

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.