2 min. čitanja

Svečano je otvoren obnovljeni Knežev dvor na otoku Lopudu

Svečano je otvoren obnovljeni Knežev dvor na otoku Lopudu
Foto: Željko Šoletić / Grad Dubrovnik

Svečano je otvoren obnovljeni Knežev dvor na otoku Lopudu. Društvo prijatelja dubrovačke starine prije četiri godine otkupilo ga je od privatnog vlasnika, a od danas je otvoren za javnost.

Knežev dvor na Lopudu je izgrađen nakon osnivanja Lopudske knežije 1456. godine, a gradnja mu je završena 1508. godine i to nakon što je Republika otkupila crkveno zemljište. Kada je kupljen prije četiri godine bio je u jako lošem stanju, ruševina bez krova. No zahvaljujući svim uključenima u obnovu i svesrdnoj financijskoj pomoći Zaklade, rekonstruiran je izgled iz doba pada Republike. Predstavlja jedan od najreprezentativnijih primjera arhitekture druge polovice 15. stoljeća na ovom području.

Foto: Željko Šoletić / Grad Dubrovnik

Obnovljeni kompleks, kao očuvana povijesna baština, s današnjim se danom otvara javnosti, donoseći ujedno priču o pomorskoj tradiciji Dubrovnika. Bit će vrijedan dio turističke ponude, u skladu s nastojanjima Grada Dubrovnika da se posjetitelji iz samog centra grada preusmjere na bližu okolicu, uključujući i Elafite, koji svaki pojedinačno, ali osobito svi zajedno, mogu puno ponuditi u tom smislu.

Među prvima je u obilazak krenula Ivana Brailo Drnas.

- S obzirom na to da je ovaj Knežev dvor na Lopudu 200 godina bio u ruševnom stanju, dakle, bili su ostali samo vanjski zidovi unutar kojih su čak rasla stabla, a danas je kulturno i povijesno dobro otvoreno javnosti. Ovo je uistinu od velikog značaja ne samo za stanovnike Lopuda, nego i za stanovnike cijelog Dubrovačkog područja. Društva prijatelja dubrovačke starine otkupilo je 2019. ovo zadnje te ga obnovilo uz pomoć donacije, prepoznajući značaj spomeničke baštine i van samoga grada.Lopud je bio najvažnije pomorsko središte Dubrovačke Republike uz sami Dubrovnik. Upravo u ovom Kneževom dvoru bilo je više od 400 knezova koji su ovdje bili sve do pada Dubrovačke Republike - izvijestila je Brailo Drnas.

- Usudio bih se reći da je odluka da se obnavljaju Kneževi dvori, jedna od većih odluka koje je donijelo Društvo. I zaista radimo na tome da pokažemo kako je Dubrovačka Republika upravljala svojim područjima i da pokažemo tu prisutnost Republike u svim područjima - rekao je Vedran Kosović, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.