2 min. čitanja

SVE ZA OKOLIŠ Eko boxevi u NP Mljet!

SVE ZA OKOLIŠ Eko boxevi u NP Mljet!
Foto: NP Mljet

Nacionalni park Mljet konstantno se bori s problemom morskog otpada koji ugrožava obalu i podmorje najstarijeg zaštićenog morskog područja na Sredozemlju. 

Plaže i obale neprestano su izložene velikim količinama otpada kojeg uslijed morskih struja i vjetrova naplavljuje more. Stoga djelatnici Nacionalnog parka Mljet i mnogobrojni volonteri nastoje umanjiti štetu koju morski otpad nanosi prirodi i okolišu. Kako? Čisteći smeće s plaža i uvala, a u tome mogu sudjelovati i svi posjetitelji Parka prikupljajući otpad u vrećice koje se nalaze u eko boxu.

Foto: NP Mljet

Od ove sezone Park je uveo eko boxove namijenjene svim posjetiteljima i nautičarima s ciljem educiranja i uključivanja u zaštitu obale. Eko box sadrži 3 vrećice za različite vrste otpada, a mogu se preuzeti na svim prodajnim mjestima i kod čuvara prirode na gumenjacima. Posjetitelji koji prikupe otpad u vrećice iz eko boxa, dobit će prigodan poklon iznenađenja Nacionalnog parka Mljet. Sve što treba napraviti jest fotografirati otpad sortiran u vrećice iz eko boxa te poslati na mail np-mljet@np-mljet.hr.

S ciljem boljeg informiranja posjetitelja o ovom problemu postavljena je tabla u uvali Grabova na kojoj je objašnjen negativan utjecaj otpada na okoliš te kako se posjetitelji mogu uključiti i pomoći. Jedan od većih izazova u zaštiti prirode je doplutali otpad, stoga iz Parka poručuju da će u uvale koje su pod velikim pritiskom doplutalog otpada postaviti dodatne table koje sadrže detaljne informacije na samoj lokaciji. 

Foto: NP Mljet

Svake godine Ustanova provodi volonterski program "Čistač mljetskih uvala“ i to od travnja do sredine lipnja. Čišćenje skrivenih uvala i plaža uz angažman stalno zaposlenih djelatnika i ronilačkih klubova koji prikupljaju otpad u podmorju, obavlja se s ciljem očuvanja okoliša i kako bi posjetitelji mogli uživati u čistom moru i netaknutoj prirodi.

Južne uvale zbog specifične konfiguracije obale i snažne morske struje svojevrstan su magnet za goleme količine otpada koji dolazi čak iz Albanije, Italije te uslijed intenzivnog pomorskog prometa u tom dijelu Jadrana. Želite li se osjetiti istinsku povezanost s prirodom i dati svoj doprinos očuvanju ekosustava za buduće generacije, Nacionalni park Mljet pravo je mjesto za vas.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.