2 min. čitanja

SVE VEĆE POTREBE ZA STRUJOM Zamjenjuje se 43 km podmorskih kabela prema jadranskim otocima

SVE VEĆE POTREBE ZA STRUJOM Zamjenjuje se 43 km podmorskih kabela prema jadranskim otocima
Foto: HRT / Screenshot

Morsko dno među svojim mnogim tajnama skriva i odgovor na pitanje kako uopće struja dolazi na otoke. Odnosno, skriva podmorske kabele koji su položeni u dubinama, cijelom dužinom između kopna i otoka. Nakon više od pedeset godina pod morem vrijeme je za njihovu izmjenu.

Jedni izranjaju drugi zaranjaju. Nakon više od pola stoljeća zamijenjen je podmorski 110 kilovoltni kabel između kopna i otoka Brača, 7300 metara duljine, od Dugog rata do Postira.

– Imali smo, ‘ajmo reći, sigurnu opskrbu električnom energijom ali je nekako uvijek bila na klimavim nogama i nije to bilo najpouzdanije. Infrastruktura je temelj za ostanak stanovništva, za razvoj gospodarstva, za razvoj turizma, tako da nije ni potrebno govoriti koliko je važan ovaj projekt – objašnjava Siniša Marović, načelnik Postire

– Zahtjevan je ovo projekt i na kopnu i u moru. Izuzetno značajan projekt, izuzetno simboličan, zato što je ovo prvo ulaganje iz Nacionalnog plana oporavka gdje smo predvidjeli tri milijarde kuna za ulaganje u unapređenje mreže, bilo revitalizacijom mreže bilo izgradnjom novih kabela kao što je ovaj. Ono što je bitno napomenuti je da je ovo strateški projekt Vlade Republike Hrvatske, da je ovaj projekt vlada 2018. godine potvrdila i dala zadatak Ministarstvu da ga sprovede – rekao je Ivo Milatić, državni tajnik

Brač, Hvar, Korčula, Krk, Cres, Lošinj…

Ukupno će se promijeniti čak 43 kilometra podmorskih kabela, projekt zamjene podmorskih kablova je važan radi sigurnosti i pouzdanosti napajanja jadranskih otoka električnom energijom, a također predstavlja i važan tehnološki iskorak budući da se mijenja tehnologija stara 50 godina novom tehnologijom 21 stoljeća. dakle, kreće se s dionicom otok Brač – kopno, nakon toga dionica otoka Krka prema kopnu, čime će se završiti prva etapa ovog projekta. Nakon toga slijedi druga etapa projekta gdje mijenjamo iduće 4 dionice od Brača prema Hvaru, od Hvara prema Korčuli, pa od otoka Krka do Cresa, od Cresa prema Lošinju. Time ćemo do lipnja 2024. završiti projekt – ističe predsjednik Uprave HOPS -a dr. sc. Tomislav Plavšić.

Unatoč buri i težini kabela od čak 104 kilograma po metru, operacija u Bračkom kanalu protekla je uspješno. Uz domaću pamet i najsuvremeniji grčki brod polagač 130 metara dužine, snimljena je i čitava trasa izmjene i potvrđena najveća dubina polaganja kabela od gotovo 65 metara.

– Ovi su kabeli glavni smjer za napajanje električnom energijom i otoka Brača i Hvara i Korčule, koji su također  kabelskim vezama spojeni s otokom Bračom, a onda dalje od Korčule preko Pelješca zatvaramo energetsku petlju – kaže Plavšić.

Ta dvostruka veza poput energetskog autoputa omogućava brzi protok energije i u suprotnom smjeru.

– Sad smo šesta država u europskoj uniji po obnovljivoj energiji u ukupnoj potrošnji energije, što nas diže na visoko mjesto. Upravo to nam mora biti poticaj da gradimo solare da idemo prema obnovljivim izvorima energije, da možda sutra mi i prodajemo struju na kopno – kažu sugovornici za HRT-ovu emisiju More.

Osim što su tehnološki suvremeniji, novi su kabeli i ekološki su učinkovitiji i trebali bi potrajati idućih 50-ak godina.

Otočani su dakle dočekali bolju vezu s kopnom, barem što se strujnih kabela tiče. Kamo sreće da se i sve ostale veze tako poprave.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.