2 min. čitanja

Sve informacije o trošenju javnog novca od sad dostupne i Makaranima

Sve informacije o trošenju javnog novca od sad dostupne i Makaranima
Foto: Grad Makarska

MAKARSKA - Makarska se i službeno pridružila mreži gradova koji su implementacijom web platforme Otvoreni grad svim građanima omogućili uvid u trošenje javnog novca.

Naime, od danas, svi građani putem web stranice Grada Makarske imaju uvid u sve isplate grada Makarske i pravnim i fizičkim osobama, potvrdio je gradonačelnik Zoran Paunović na današnjoj konferenciji za novinare podsjetivši da je upravo transparentnost trošenja gradskog novca bilo jedno od njegovih glavnih obećanja u predizbornoj kampanji kroz program ,,Zelena, održiva, digitalna i transparentna Makarska''.

- U zadnje godinu i pol, pa i dvije godine, često smo spominjali transparentnost i obećali da će svaka kuna potrošena iz gradskog proračuna biti transparentna. To smo obećali i to smo napravili uvođenjem platforme Otvoreni grad koja je od danas dostupna svima. Uz I-transparetnost implementirali smo još dva modula - Financijske kartice preko kojeg će građani imaju uvid u stanje svojih računa kao i Digitalni obrasci koji će značajno pojednostavniti proces administrativne komunikacije s gradom. Ovim putem želim zahvaliti našim partnerima, izrađivačima web platforme Otvoreni grad Libusoft Ciccom d.o.o. s kojima paralelno radimo i na drugim procesima koji će doprinijeti cjelokupnoj digitalizaciji gradske uprave - istaknuo je u uvodnom dijelu gradonačelnik Zoran Paunović te novinarima prezentirao rad aplikacije.

Web platforma Otvoreni Grad dostupna je na Internet stranici Grada Makarske na poveznici https://makarska.otvorenigrad.hr/ a zasad su u sklopu platforme implementirana tri modula I-transparentnost, Financijske kartice i Digitalni obrasci.

Za I-transparentnost nije potrebna nikakva autentifikacija, ulazi se jednostavno preko web stranice Grada kroz poveznicu Otvoreni grad, a koja se nalazi u sklopu linka Komunikacija s građanima. Za pravne osobe vidljive su sve isplate od 2017. do danas, a za fizičke osobe od 1. siječnja 2023.  Kroz postojeći izbornik uplate se mogu pretraživati po različitim kategorijama.

U sklopu aplikacije Otvoreni grad implementiran je i modul Financijske kartice koji građanima omogućava uvid u njihove obveze, nezatvorene uplate, storna, odobrenja, tj. cjelovitu financijsku sliku između Grada i građanina. Osim uvida postoji mogućnost i plaćanja iz udobnosti vlastitog doma putem 2D barkoda i Internet bankarstva, a za korištenje modula obavezna je prethodna autentifikacija. Kada građanin po prvi put pristupa financijskim karticama preko NIAS-a, od uspješne registracije pa do prikaza podatka mora proći 24 sata, dodatno je pojašnjeno na današnjoj konferenciji. To nije pravilo Grada nego način na koji državni sustav funkcionira s obzirom da se radi o financijskim podacima. U ta 24 sata NIAS sustav verificira OIB građanina koji je podnio zahtjev sa podacima Grada Makarske što dokazuje da je ovaj sustav u potpunosti siguran.

Modulu Digitalni obrasci  također će se pristupati putem sustava Egrađanin, a o dostupnim obrascima za pojedine usluge građani će biti pravovremeno obaviješteni. Ono što je važno i za financijske kartice i za digitalne obrasce je da će se usluge ostvariti online putem i da neće biti potrebe za dolazak u Gradsku upravu, javljaju iz Grada Makarske.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.