2 min. čitanja

Svaka Čast! - Mlada Gospićanka, jedina Hrvatica koja ima međunarodnu dozvolu za industrijsko ronjenje

Svaka Čast! - Mlada Gospićanka, jedina Hrvatica koja ima međunarodnu dozvolu za industrijsko ronjenje
Foto: Novi List

Gospićanka Đenis Barnjak Jenny jedina je žena u Hrvatskoj nositeljica međunarodne dozvole za industrijsko ronjenje po IMCA (International maritime contractors Association) standardima i koja aktivno roni.

Pri tome nema izrazito "muških" čuđenja na činjenicu da je Jenny vođa tima koji u morskoj i slatkoj vodi radi brojne poslove varenja, snimanja, inspekcija i nadzora, piše Novi list.

- Najiskusnija sam u radu na podvodnim strukturama u izgradnji, održavanju hidroenergetskih postrojenja (njihovih podvodnih dijelova) i na servisnim i inspekcijskim zadacima na farmama riba. Trenutno sam u procesu za certificiranje za mastera broda do 500 BT po STCW (međunarodna konvencija o standardima pomorske obuke) s dinamikom kojom mi posao dozvoljava. Velik dio mog posla je i »naviganje« i vožnja ROV-a (ronilica na daljinsko upravljanje) pa se treba »naoružati« papirima, tj. dozvolama za njihovo upravljanje.

Zadnje ste pisali o meni kad sam preronila sifon u jami Nedam u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit pa je to bila uglavnom tema, i to da sam profi ronilac i članica GSS-a – Stanice Gospić. HGSS je uvijek aktualan, tamo sam član od 2012. i pred polaganjem sam za instruktora gorskog spašavanja. Nije još poznato kada će nas biti dovoljno da se organizira ispit za to. Instruktor sam speleologije i speleologija je uz speleoronjenje moja najveća životna ljubav što se hobija tiče. Najveća i najopasnija.

Voljela bih intenzivnije pokrenuti speleologiju u Lici jer smo najbogatija regija u državi sa speleološkim objektima svih vrsta. No, u Lici u jame idu samo oni koji to moraju po zadatku, a kolege speleolozi iz svih regija države doslovno dolaze kod nas istraživati novootkrivene speleološke objekte. To svakako želim promijeniti - govori za Novi list Jenny, za čije umijeće i hrabrost ne zna mnogo ljudi.

Na upit kako muškarci gledaju na činjenicu da ih u izrazito muški radni areal vodi žena, Jenny se previše ne osvrće.

- Prioritet je obaviti postavljene radne zadaće od kojih su mnoge izuzetno zahtjevne i složene. Hoće li nakon toga netko komentirati situaciju da ih u poslu vodi žena, to me uistinu puno ne dira. Posao profesionalnih ronilaca je isuviše složen, počesto i pogibeljan, tako da nemam vremena misliti tko će na to drukčije gledati - govori hrabra i ustrajna Đenis Barnjak Jenny.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.