2 min. čitanja

Sutra se svečano otvara nova i moderna trajektna luka Tkon

Sutra se svečano otvara nova i moderna trajektna luka Tkon
Foto: MPPI

ZADAR – Završnom konferencijom projekta “Izgradnja trajektne luke Tkon” sutra će se svečano obilježiti otvaranje nove, moderne luke financirane bespovratnim sredstvima Europske unije.

Cjelogodišnja trajektna linija Biograd – Tkon deveta je po broju prevezenih putnika i jedanaesta po broju prevezenih vozila u trajektnom prometu u Hrvatskoj. Kroz trajektnu luku Tkon godišnje prođe 500 tisuća putnika i oko 115 tisuća vozila čime je ova luka druga u Zadarskoj županiji po ostvarenom prijevozu putnika i vozila.

Foto: ZDŽ

Prizori gužvi na cesti DC-110, kakve smo viđali tijekom ljetne sezone, sada bi trebali postati tek puko sjećanje na muke po trajektnoj luci Tkon jer je ista, zahvaljujući bespovratnim europskim sredstvima, u potpunosti modernizirana.

Što to konkretno znači? Luka je dobila gat s 2 veza za prihvat trajekata duljina do 50 metara, zatim ukrcajno-iskrcajni prostor te čekalište. Napravljeni su novi platoi, 74 regularna parkirna mjesta te 4 parkirna mjesta za osobe s invaliditetom, kao i veliko autobusno stajalište na kojem istovremeno mogu stajati dva autobusa.

Foto: Luka Tkon

Napravljen je i podmorski propust za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija, a sve navedeno trebalo bi u konačnici poboljšati organizaciju pomorskog prijevoza tijekom cijele godine.

Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 32,5 milijuna kuna, od čega je 27,7 milijuna kuna financirano iz Kohezijskog fonda. Otvorenje luke trebalo se održati ljetos, no cijela priča ipak je prolongirana za kraj godine.

Završna konferencija na kojoj će se svečano obilježiti otvaranje nove, moderne luke održati će se sutra u 11 sati u hotelu Kolovare u Zadru.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Investicije u obnovu malih luka vrijedne dvije milijarde kuna
Dovršetak nove trajektne luke u Tkonu do ljeta, a luka Sali još čeka početak radova
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.