2 min. čitanja

Sutra se prvi put obilježava Međunarodni dan žena u pomorstvu – Ima ih manje od 2% u svjetskoj pomorskoj industriji

Sutra se prvi put obilježava Međunarodni dan žena u pomorstvu – Ima ih manje od 2% u svjetskoj pomorskoj industriji
Foto: Pixabay

SPLIT – Sutra je Međunarodni dan muzeja, a prvi put obilježit će se i Međunarodni dan žena u pomorstvu na inicijativu Međunarodne pomorske organizacije UN-a. Tim povodom splitska Matejuška postaje mjesto neobičnog performansa posvećenog upravo ženama pomorcima.

Izvest će ga Matea Šabić Sabljić, vizualna umjetnica i autorica instalacije BRODI/ONA, u suradnji s partnerskom institucijom Hrvatskim pomorskim muzejom Split i udrugom HULU Split. Naziv performansa je PORINUĆA i on je nastavak umjetničke intervencije koju je autorica održala tijekom 41. Splitskog salona u Hrvatskom pomorskom muzeju Split, a u kojem je upozorila na izostanak ženskog prisustva u muzejskim motivima koji se odnose na moreplovstvo i brodogradnju.

Foto: Matea Šabić Sabljić

U postav su se umetnule po obliku arhetipske brodice – njih šest – vlastoručno izrađene od nađenog drvenog materijala (objet trouvé), te premazane epoxy smolom. Paralelno s njima muzej su osvojile nove, po autoričnim subjektivnom ključu ispisane muzeološke legende, svojevrsni uljezi u stalni muzejski postav, ukazujući da u pomorstvu itekako ima mjesta za žene. Ispisujući linije kontinuiteta, na porinuću će se vijoriti i 122 zastavice s imenima i kratkim biografskim opisima 122 pomorske heroine kroz povijest, ali i sadašnjost, informirajući javnost o njihovim istraživačkim, navigacijskim, inžinjerskim i aktivističkim pothvatima.

Brodi/ona porinuće posveta je svim ženama koje su se oduprijele višestoljetnim zabranama i predrasudama po kojima je “žena nesreća na brodu”. Vrijedi napomenuti da iako je nakon niza stoljeća ženska ravnopravnost i pravo na jednako školovanje izboreno, žene sudjeluju s manje od 2 % u svjetskoj pomorskoj industriji.

Ova performativna akcija koja će se održati na Matejušci s početkom u 18 sati, osim što daje na vidljivosti mnogim lokalno i internacionalno prešućenim i zaboravljenim povijestima, prvenstveno je posveta onima koje su krčile putove za nas, te solidarizacija s onima koje u tome ustraju i danas, gradeći tako bolja mora i bolja sutra.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Proglašen Međunarodni dan žena u pomorstvu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.