2 min. čitanja

Sutkinja kleptomanka 'operira' po dućanima ali i dalje prima pola plaće, sve dok se protiv nje ne okonča sudski postupak

Sutkinja kleptomanka 'operira' po dućanima ali i dalje prima pola plaće, sve dok se protiv nje ne okonča sudski postupak
Foto: Pixabay/Ilustracija

Iako ne rade, dvije sutkinje sa zadarskih sudova protiv kojih je Državno sudbeno vijeće (DSV) pokrenulo stegovni postupak zbog zlouporabe ovlasti i krađe, i dalje primaju polovicu plaće.

Razlog tome je, kako piše Novi list, taj što suci koji zbog sumnje na kršenja zakona ili sudačke etike završe pod suspenzijom, imaju pravo na pola plaće sve dok se sudski postupak ne okonča.

Sutkinji Stalne službe u Benkovcu zadarskog Općinskog suda, koja je radila na tužbama za utvrđivanje prava vlasništva, na teret se stavlja da je od početka veljače 2016. do 3. studenog iste godine u zamjenu za novčanu nagradu "požurivala" određene predmete.

Stranke koje su joj dolazile bile su upoznate s tim koja ih pitanja očekuju te su dobile odgovore koje joj moraju dati, pa je tako vlasnica benkovačke agencije za nekretnine sutkinji dala najmanje 30.700 kuna i 200 eura mita.

Krala odjeću u trgovačkom centru

Drugi slučaj odnosi se na sutkinju zadarskog Trgovačkog suda koja je od svibnja prošle godine suspendirana zbog krađe u trgovačkom centru Supernova. Nju se tereti da je otuđila razne odjevne predmete u ukupnoj vrijednosti 267 eura, a zbog tog joj prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

I sad malo apsurdnosti. Naime, obje sutkinje u međuvremenu prema Zakonu o Državnom sudbenom vijeću primaju pola sudačke plaće, i to bez obzira na to vodi li se protiv njih postupak zbog primanja mita, krađe ili pak zbog zlouporabe položaja i protuzakonitog posredovanja u sudskim poslovima.

DSV suce suspendira na rok od tri mjeseca, a suspenzija se može produljivati do pravomoćnog okončanja stegovnog postupka, za što je propisan rok od dvije godine, ili najdulje do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka. U slučaju oslobađajuće presude, sudac ima pravo na isplatu razlike neisplaćene plaće.

Kako piše Novi list, DSV je u protekloj godini u 52 predmeta odobrio pokretanje kaznenog postupka protiv sudaca, u dva je predmeta odobreno lišenje slobode, određivanje pritvora i istražnog zatvora, a u 32 predmeta je zahtjev odbijen, dok su preostali predmeti u trenutku objave izvješća i dalje bili u tijeku.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.