2 min. čitanja

Susret studenata i profesionalaca iz yachting industrije kroz panel-raspravu i sajam poslova u yacht charteru

Susret studenata i profesionalaca iz yachting industrije kroz panel-raspravu i sajam poslova u yacht charteru
Foto: Unsplash

SPLIT - Akademski jedriličarski klub Universitas u suradnji s partnerima kroz panel-raspravu i sajam poslova u yacht charteru organizira Students & Yachting Open Days - susret studenata i profesionalaca iz yachting industrije.

Sveučilišni akademski jedriličarski klub UNIVERSITAS u petak, 24. ožujka 2023. s početkom u 10 sati, Zgrada tri fakulteta, Dvorana A03 (PMF), organizira Students & Yachting Open Days, drugim riječima panel raspravu i studentski sajam poslova u charter industriji.

Poslije panela iz prve ruke i u opuštenoj atmosferi svi zainteresirani moći će dobiti odgovore na pitanja od profesionalnih djelatnika industrije.

Od 12 do 15 sati u auli Prirodoslovno-matematičkog fakulteta održat će se Sajam poslova u yachtingu. Sajam dovodi najveće charter tvrtke na Jadranu koje će svim zainteresiranima predstaviti svoje potrebe te prezentirati uvjete i pogodnosti rada u toj industriji.

Panel i sajam studentskih poslova samo su dio većeg projekta Sveučilišta u Splitu kojim stanovništvo na obali želi vratiti moru.

Najsretniji sudionici imat će priliku iskusiti regatno jedrenje i yachting iz prve ruke već 25. i 26. ožujka jer je za 10 najsretnijih studenata/ica Students & Yachting Open Days osigurana startnina, jedrilica, i skipper za sudjelovanje na 2. Humanitarnoj regati hrvatskih skippera.

Zanimljivost ovogodišnje 2. Humanitarne regate hrvatskih skippera je što će na njoj, po prvi puta, sudjelovati ženska, studentska jedriličarska posada Akademskog jedriličarskog kluba UNIVERSITAS.

O čemu će biti riječi na panelu?

· Zašto je posao u yacht charteru najbolji studentski posao?
· Koje su profesionalne karijere unutar industrije?
· Jesmo li svjesni veličine, snage, dosega, perspektive, yachting industrije na Jadranu?
· Sveučilište u Splitu odgovor na potrebe tržišta
· Važnost sportsko-rekreacijskog jedrenja za nautičku industriju

Tko su panelisti?

· prof. dr. sc. Pero Vidan - dekan Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu
· Domagoj Milišić, direktor charter tvrtke Croatia Yachting
· Ivan Kljaković-Gašpić, hrvatski jedriličarski olimpijac
· Marko Rogošić, voditelj prodaje u Euromarine charteru
· Filip Miroić, student
· doc. dr. sc. Luka Pezelj - moderator

Živi li Dalmacija ili bilo koji drugi priobalni dio Hrvatske svoje more? Odgovor je slojevit, ali generalno možemo zaključiti da ljudi na obali osim turizma kojeg imaju upravo zbog tog mora, to isto more ne žive.

Ako pogledamo što nudimo mlađoj populaciji, vidjet ćemo da samo Split ima nekoliko ozbiljnih jedriličarskih klubova koji stotine osnovnoškolaca uče vještinama jedrenja. Klubovi su, što je sasvim legitimno, usmjereni na natjecanja i potragu za onim najboljima koji će sutra ostvarivati sportske rezultate.

No, problem nastaje kada netko bez prethodnog jedriličarskog iskustva poželi jedriti i učiti o jedrenju. Organizirano rekreacijsko jedrenje još uvijek nije zaživjelo u Republici Hrvatskoj.

S druge strane, Yacht charter u Hrvatskoj značajna je gospodarska grana, a s flotom većom od 4.000 brodova čini 40 posto ukupnog svjetskog charter tržišta, što nas čini svjetskom silom kada je riječ o yachtingu. Gotovo 70 posto hrvatskog chartera nalazi se upravo u splitskom bazenu.

Svojevrstan jaz između te dvije priče uočili su i njime se bave znanstvenici Sveučilišta u Splitu. Splitsko sveučilište osim što okuplja gotovo 20.000 studenata i 1.700 zaposlenika, more je označilo kao svoju stratešku odrednicu, a punopravno članstvo u Europskom sveučilištu mora (SEA-EU) tu priču širi mnogo dalje od Jadrana, na gotovo sva mora koja oplahuju obale europskog kontinenta.

Projekt koji Sveučilište provodi preko svog Akademskog jedriličarskog kluba Universitas poticanje je interesa mladih, ali i odraslih, za jedrenjem, odnosno svojevrsno vraćanje moru i svakodnevnom kontaktu s njim te povezivanje potencijalne radne snage s poslovima u nautici, priopćili su iz Sveučilišta u Splitu.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.